Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det gäller att veta vad man gör. Att sko om en häst är ett riktigt hantverk och här visar avgångseleven Cecilia Olsson vad hon går för.

De skaffar sig hästjobb

I morgon går den första årskullen elever ut Åby travgymnasium. Tolv diplomerade hästskötare med licens att tävla i trav och träna egna hästar kan vifta med studentmössorna - eller hjälmarna. Och den ljusnande framtiden är deras.
Det tindrar i ögonen på Cecilia Olsson och Therese Sandberg, när de tänker på i morgon, fredag. Då avslutar de tre års studier och praktik på Åby travgymnasium som ligger inhyst i de gamla veterinärlokalerna intill travbanan.

Teoretiska studier har varvats med mycket praktisk hästskötsel. Stalltjänst från tidig morgon till sen eftermiddag har varit en fast punkt på schemat. Och hästarna ska ju ha mat och det ska mockas även på helger och lov.

Just den här dagen, ett par dagar före studenten, ska Cecilia ha prov i hovvård och göra i ordning bakhovarna, "klippa naglarna" och sko hästen. Det ser besvärligt ut, men hon klarar det galant och känner efter noga med fingrarna så att hon inte tar bort vare sig för mycket eller för lite och att hoven får rätt vinkel. Sen ska hon forma skon så den passar.
- Det är ett riktigt hantverk och det krävs mycket träning för att bli duktig, säger läraren Karl Stolt, och berättar att man även kan använda sig av maskiner för att fila ner hoven. Men han tycker det är viktigt att eleverna ska kunna göra det manuellt med klinga eller tång.

Therese har i stället travträning på schemat efter lunchen och gör tålmodigt i ordning hästen och spänner fast träningssulkyn.

Lång hästerfarenhet
Båda tjejerna hade lång erfarenhet av hästar innan det blev dags att söka till gymnasiet.
- Jag har alltid hållit på med hästar och har släkt som har travhästar. Och så ville jag hålla på med djur. När jag såg den här gymnasieutbildningen tog jag en chansning och sökte, berättar

Cecilia, som liksom Therese är supernöjd med sina tre skolår.
- Vi har fått grym rutin i stallet och blivit väldigt duktiga på planering, säger Therese.
Det blir man när man under en dag med stalltjänst ska ha hand om sex till sju travhästar som alla ska skötas, fodras, tränas och köras.

När så stor del av schemat samtidigt är elevernas stora fritidsintresse har det blivit så att många stannar kvar till långt efter skoltiden.
- Skolan har blivit mer som en fritidsgård. Många är alltid här, även kvällar och helger, säger Cecilia och berättar att det kan vara lite svårt för andra kompisar - som inte håller på med hästar - att förstå det.

Efter skolavslutningen öppnar sig olika möjligheter för eleverna. I Therese och Cecilias klass är de tolv elever, varav tio tjejer. Ambitionerna är lite olika. En del har bestämt sig för att satsa stenhårt på att bli hästkuskar, andra vill bli hästskötare.
- När jag började drömde jag om att bli kusk, men nu är jag inte lika säker längre. Jag trivs nog bättre som hästskötare, men funderar också på att jobba med barn, säger Therese.

Cecilia har lite olika alternativ på lut.
- Jag har jobb om jag vill, men det kan också hända att jag pluggar vidare på hippologprogrammet eller djursjukvårdsutbildningen säger hon.

Lätt att få jobb
Problem att få jobb som hästskötare finns dock inte.
- Det finns en stor efterfrågan på duktiga hästskötare, säger Ingvar Sköld, skolans hästintresserade rektor.

Även utomlands är skandinaviska hästskötare hett eftertraktade.
- Vi har väldigt gott rykte, det fick vi klart för oss under några praktikveckor i Rom och Paris, berättar Cecilia och Therese. Och åtminstone Cecilia är inte främmande för att jobba utomlands ett tag.

De flesta tjejerna blir fortfarande hästskötare, ett jobb som ger mellan 18 000 och 19 000 kronor i månadslön. Bland kuskarna är det fortfarande väldigt glest med tjejer.
- Men de kommer på bred front, säger Ingvar Sköld med övertygelse. Bland lärlingsloppen är ungefär hälften flickor.

Ingen nackdel vara mjuk
Killarna är kanske mer tävlingsinriktade, tjejerna lite mjukare, menar han. Men det behöver inte vara någon nackdel.
- Tjejerna har ofta väldigt bra handlag med djuren och det gäller ju att vara följsam som kusk. Därför är tjejerna minst lika bra som killarna.

Cecilia och Therese tror dock att det kan vara svårt att slå sig fram som kusk om man är ung tjej.
- Man ska nog ha lite tur, tror de.

Men det bästa är ändå att få vara med hästarna.
- Det är otroligt mycket jobb, men också otroligt mycket kärlek, sammanfattar Therese Sandberg.