Inger Aronsson och Carina Wahlqvist hoppas att många föräldrar ska använda telefonlinjen. Affischer och flyers ska göra att föräldrarna i kommunen känner till att den är igång.
Inger Aronsson och Carina Wahlqvist hoppas att många föräldrar ska använda telefonlinjen. Affischer och flyers ska göra att föräldrarna i kommunen känner till att den är igång.

De ska stödja föräldrarna

ANNONS
|

Med hjälp av fyra miljoner kronor från Folkhälsoinstitutet ska Kungälv, Ale, Stenungsund, Tjörn och Öckerö utveckla kommunernas föräldrastöd. I Kungälv innebär det att föräldrar numer kan ringa till, eller boka möten med, föräldrastödjaren och pedagogen Carina Wahlqvist. En tjänst som många föräldrar har saknat.

– Vi gjorde en kartläggning där vi intervjuade cirka 180 föräldrar om vad de tycker saknas, då kom det fram att många önskade någon att kunna ringa till och ventilera vardagliga frågor med. Att vi nu kan ge dem det känns jätteroligt, säger Inger Aronsson, utvecklingsledare på folkhälsan.

Telefonlinjen kommer vara öppen för alla som har barn mellan noll och 17 år. Och alla slags frågor är välkomna.

ANNONS

– Inget är för litet för att prata om. Alla har inte någon att ringa, och dessutom kan det kännas lättare att ringa någon man inte känner, säger Carina Wahlqvist.

Hennes uppgift är att vara bollplank snarare än att säga hur föräldrarna bör agera.

– Idag finns både tv-program och böcker som talar om hur man ska vara som förälder, men ofta finns de bästa svaren inom föräldrarna själva. Ibland behövs bara någon att dryfta problemen med för att hitta lösningen, säger Carina Wahlqvist.

Ringer någon förälder som behöver mer än samtalshjälp, kommer Carina Wahlqvist lotsa dem vidare. Men hon tror att det de flesta har saknat just är någon att kunna prata om mindre problem med. Problem som i vardagen ändå kan kännas stora.

– Även små saker påverkar mycket hur man mår som förälder. Och hur föräldrarna mår påverkar barnen. Att kunna reda ut saker innan de växer sig större är dessutom väldigt värdefullt, säger Carina Wahlqvist.

Projektet ska pågå året ut. Vad som händer sedan återstår att se.

– Pengarna vi har fått räcker till föräldrastöd under 2011. Sedan kommer en utvärdering att göras. Visar den att det finns behov av en fortsättning är det en ekonomisk fråga för kommunen, säger Inger Aronsson.

ANNONS

Det är regeringen som gett Folkhälsoinstitutet i uppdrag att dela ut pengar till ett antal kommuner för att utveckla föräldrastödet. Av de cirka 4,2 miljoner kronor som Kungälv, Ale, Stenungsund, Tjörn och Öckerö beviljats ska en miljon användas till forskning som psykologiska institutionen vid Göteborgs Universitet leder.

Det här använder kommunerna pengarna till i övrigt:

Ale – föräldrakursen cope ska ges även på dagtid, Familjehuset kommer ha öppet hus med olika teman en gång i månaden, kommer också satsa på föredrag för föräldrar. Fler idéer finns, vilka som ska förverkligas är inte klart än.

Stenungsund – arbetsgrupper ska komma fram till vad som behövs. Det kommer troligtvis handla om att utveckla mötesplatser som BVC och öppna förskolan, och om att hitta nya mötesplatser för föräldrar. Har redan föräldrastöd via telefon inom föräldrarådgivningen.

Tjörn – tar fram broschyrer riktade till föräldrarna, där allt slags föräldrastöd som finns i kommunen sammanställs. Arbetar också med att utveckla mötesplatser och med en barn- och ungdomsplan.

Öckerö – målet är en överskådlig karta över det stöd som finns, och att bli bättre på att få olika aktörer att samverka. Ska också utreda vad föräldrar saknar.

ANNONS