Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ida Ohlsson, Johan Grendal och Henrik Zeilon har stora möjligheter till jobb när de avslutar sin utbildning. Bert-Ola Frenliden och Hans Nilsson, i mitten, ser till att rusta de blivande driftteknikerna för framtiden.

De ser en framtid inom kemibranschen

När 24 drifttekniker avslutar sin utbildning i Stenungsund till våren har de flesta jobb som väntar. Nu har vuxenutbildningen fått klartecken för ytterligare två omgångar.

Det finns ett stort behov av arbetskraft till kemisk industri. Om några år förväntas stora pensionsavgångar och i Stenungsund bygger dessutom industrin ut. 

För att möta efterfrågan startade vuxenutbildningen och kemiföretagen 2013 en tvåårig driftteknikerutbildning på yrkeshögskolenivå. Den första kullen på 25 elever har fått jobb och nu är den andra kullen på praktik.

Johan Grendal praktiserar på Borealis krackeranläggning.
– Jag ville ha miljöombyte och hade tidigare i mitt jobb haft kontakt med kemiindustrin. Nu känns det som att jag har satsat rätt. Framtidstron är god, säger han.

Ida Ohlsson hade medan hon läste gymnasiets vård- och omsorgsprogram sommarjobbat på industrierna, där hennes pappa jobbar.
– Jag fick börja med en preparandkurs för att läsa in fysik, kemi och matte, säger hon.

Som tjej tillhör Ida Ohlsson en minoritet. Det är 30 procent tjejer i gruppen.
– Det kan vara lite svårt att komma in i arbetslaget, och det kan vara lite gubbigt, medger hon.

Henrik Zeilon har lång erfarenhet av att arbeta till sjöss. Han ville vara hemma mer och ångrar inte sitt val.
– Jobbet som drifttekniker är snarlikt det jag hade och nu vet jag att jag har jobb när jag är klar med utbildningen. Det känns bra, säger Henrik Zeilon.

De flesta eleverna bor i Stenungsund, på Tjörn och Orust, någon enstaka i Göteborg. Åldern varierar, i den här kullen mellan 20 och 47 år.
– Jag tror vi har hittat formen för utbildningen nu. Samarbetet med industrierna fungerar också bra, säger Hans Nilsson, som tillsammans med Bert-Ola Frenliden undervisar de blivande driftteknikerna.

Uppdraget från kemiföretagen är att göra eleverna anställningsbara. Det blev en skräddarsydd utbildning som tagits fram i dialog med uppdragsgivarna.
– Intresset är lågt bland ungdomar att utbilda sig inom industriteknik. Vi måste jobba långsiktigt, övertyga föräldrar om att deras barn kan ha en framtid här, säger Anders Thelander som jobbar med strategisk personalförsörjning på Borealis i Stenungsund.

Han är inte främmande för att möta elever i grundskolan och berätta för dem om arbetet som drifttekniker.
– Vi är långt framme vad gäller hightech och jobbet är inte alls så smutsigt och tungt längre, säger Anders Thelander.