Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

De säljer flest dahlior i Europa – ”större än holländarna själva”

Sverige har drabbats av dahliafrossa. Den tidigare lite styvmoderligt hanterade sommarblomman är nu hetare än någonsin. Knölarna är slut i affärerna och på Tradera går enstaka knölar för fantasipriser.
Nu finns Europas största försäljningsställe i västsvenska Essunga.

Just där ån Nossan gör en skarp krök i Bredöl, en bit utanför Nossebro tätort, ligger Europas största återförsäljare av dahlior, med det är något förvirrande namnet Magnolia. Här har Jan Ansbjer odlat dahlior i flera årtionden och sedan 2003 har visningsträdgården vuxit både i storlek och antal besökare.

Inför förra säsongen tyckte sonen Joel, 21, att det var dags att ta tag i den dittills blygsamma e-handeln. Sagt och gjort, han marknadsförde en ny hemsida där man kunde boka dahliaknölar redan i augusti. I år fick Magnolia beställningar på 170 000 dahliaknölar. Som alla skulle sorteras, läggas i påse och paketeras – för hand.

– Vi räknade ut att vi skulle klara av det om vi hittade ett sätt att få en order färdig var 40:e sekund, berättar Joel när han stolt visar runt på lagret.

Modefärgerna är crèmevit, aprikos och orange.

Jan och Joel Ansbjer säljer dahlior.
Jan och Joel Ansbjer är far och son som tillsammmans ägnat våren åt att packa dahliaknölar. Nu är det dags för pelargonierna. Bild: Anna Hagnell

Störst i Europa

Genom att förvara knölarna i popularitetsordning snarare än i bokstavsordning, kunde den som plockade ihop varje order spara på antal steg och antal sekunder arbetet tog. Nu är de första 15 pallarna tomma och strängt taget finns det bara enstaka sorter kvar.

– Gula dahlior och en del röda, finns kvar. Modefärgerna är crèmevit, aprikos och orange, konstaterar Jan.

– I vintras blev vi kontaktade av den största grossisten i Holland som sa att vi nu var det största försäljningsstället i hela Europa. Större än holländarna själva.

Tolv personer fick anställas och det som i vanliga fall är en butik har i vinter varit fullproppat med både knölar och sådant som behövs – som 26 pallar med de platta wellpappkartonger som skulle vikas till lådor. Varje måndag har sedan uppåt 24 fullastade pallar skickats iväg i en extra stor lastbil, för att få iväg de populära knölarna till ivriga kunder.

LÄS MER: Digital majblommeförsäljning över förväntan

– Det har varit lite svettigt, men vi klarade det. Själva har vi jobbat sju dagar i veckan, säger Joel som nyss lyckades köpa in några ”slattar” med ytterligare några tusen knölar lagom tills det är dags att plantera dem i våra svenska jordar.

DAHLIAFAKTA

Dahlior kan ha en mängd olika utseenden och grupperas efter detta: Anemonblommande, dekorativa, bollformade, pompon, halskrås, dekorativa, kaktus, näckros, jättar, dvärgar. De kan vara mellan 15 centimeter och över 1,7 meter höga i odlad form.

Det finns mer än 50 000 registrerade sortnamn.

Dahlior förökas främst genom att knölarna delas. Det är inte klumparna som hänger som korvar under, som ger själva blomman. De är en näringsdepå. Istället är det från stammens ”ögon” som en blommande stjälk kan växa fram.

Dahlior kan också sticklingsförökas. Då lirkar man försiktigt loss ett skott och sätter i vatten eller planterar direkt i jord som hålls fuktig. Dahlior kan också frösås. De hinner i allmänhet bilda nya knölar som kan sparas till nästa säsong. Frösådda dahlior är oftast inte färgstabila utan kan skifta färg med åren.

Dahliorna är framförallt sensommarens blomma och blommar från juli till och med frosten, tidigare blomning vid fördrivning.

Intresset ökade under pandemin

Holland är det enda land i Europa som har rätt klimat för att odla dahlior i kommersiell skala. I Sverige är det vanliga att man köper en färdig knöl som man förökar genom att dela, men i Holland kan man också framgångsrikt och snabbare föröka med hjälp av sticklingar. Vissa dahlior kan också frösås.

Blomförsäljaren Joel Ansbjer med en låda med dahliaknölar.
För att klara av att få iväg en beställning var 40:e sekund fick Joel Ansbjer hitta på ett fiffigt system på lagret. Bild: Anna Hagnell

Under pandemiåret sköt trädgårdsintresset i topp, inte bara hos svenskarna utan i många länder där folk som arbetade hemifrån fick ett större intresse för hem och trädgård. Dahlior, som under ett antal år blivit allt populärare, har blivit något som alla vill ha: De kräver föga skötsel, blommar oavbrutet och finns i alla färger och former. På Magnolia märker de av antalet nybörjare genom frågor av alla de slag, vilka de anstränger sig att hinna besvara.

LÄS MER: Rebecca Malmsköld och Staffan Eklund lever i och av sin trädgård – här får du massor med grön inspiration

– Det är otroligt många som är oroliga över sina dahlior, bland annat för att de skulle vara sjuka. Och de flesta stressar över sånt fullständigt i onödan, tycker Jan.

En sjukdom som flitigt diskuteras bland nyfrälsta dahliafantaster på sociala medier är knippebakterios. Här florerar många bilder på friska, spirande ”ögon”, som så småningom ska växa ut som blommande stjälkar, med frågor om de ska kasseras för att det kanske är knippebakterios.

Mer sällan handlar det verkligen om sjukdomen, som Jan dessutom anser är både en ovanlig åkomma bland knölar som säljs och som i hans egna odlingar förefaller försvinna, i de få fall han har knippebakterios på en dahliaknöl. I själva verket granskas varenda knöl som går in i påsförpackningsmaskinerna. Den ena sköter Jan och den andra sköter Dahliasällskapets ordförande, som bor nästgårds. Kvaliteten är viktig.

LÄS MER: Odlingsvurmen: "Stor omätbar glädje"

Och det är förresten inte bara trädgården och fan-cluben som har anknytning till dahliorna, här i trakten. Faktiskt kom Dahl själv från grannkommunen. Botanisten Anders Dahl var Linnélärljungen som fick ge sitt namn till den färgsprakande blomman med de många uttrycken. Han levde under 1700-talet, 100 år efter ”finansbubblan” med tulpanmanin, då tulpanlökar fick folk att gå från hus och hem för att spekulera i riskabla inköp av vad som kanske kunde bli en inkomstbringande tulpan.

Riktigt där är kanske inte dahliahaussen än, men knölar som i butiker kostar några tior styck går för både 200, 300 och ända upp till 500 kronor på Tradera och andra försäljningssajter på nätet.

Under många år sågs dahlior med allt mindre blida ögon. Det lite formstela och färgrika gick ur modet samtidigt som det blev en generationsfråga kring dahliorna som blev svårare att lagra i modernt uppvärmda hus. Nu är det annorlunda.

Ingen som har hållit på med dahlior ett tag förstår varför just Café au lait blivit så populär.

Mest populära sorten

Allra mest populär har den crèmevita dahlian Café au lait varit, den låg i den första bingen i Joels logistiska system på lagret.

– Ingen som har hållit på med dahlior ett tag förstår varför just Café au lait blivit så populär, säger Jan med ett leende.

LÄS MER: Hunden kan bli vapen mot mördarsniglarna

Denna dahlia hör till gruppen dekorativa jättar, blir en meter hög och får blommor som är 27 centimeter i diameter – stora som en rejäl mattallrik.

– Idag skulle den här sorten aldrig bli certifierad för stjälkarna är alltför veka för att klara av att hålla blomman upprätt.

På Magnolia chansade man och beställde i ett första skede 7 000 av denna sort. Redan i julas var alla bokade. Sedan dess har fler kunnat beställas och efterfrågan förefaller inte mattas av.

– Främsta orsaken är alla influencers som vill lägga ut en riktigt fin bild på Instagram. Där blir Café au lait maffig i en bukett, även om den kanske hänger i rabatten. Det finns många fina blommor men om man jämför med dahlian så är den svårslagen, menar Jan.

I visningsträdgården på Magnolia växer meter efter meter med blommande häckar mellan juli och september med 300 sorters dahlior plus mängder av liljor och pelargonior. Hit vallfärdar både gamla trädgårdsfantaster och nyfrälsta nybörjare. I år har enskilda personer beställt knölar för ända upp till 10 000 kronor. Uppåt 3 000 kronor är ingen ovanlighet, konstaterar Joel.

– Då bygger de upp en samling en gång för alla, om de sparar på knölarna. Fast somliga köper dahliaknölar på samma sätt som ettåriga sommarblommor och låter bli att ta upp dem. Men då riskerar de att inte kunna få tag på sina favoriter igen, eftersom tillgången varierar så mycket, säger Jan vars kärlek till dahlior började av en tillfällighet:

Som mångsysslare hade han ett showroom för sina produkter och behövde en vacker fond till det han visade. Så småningom öppnade han dessutom ett kundcafé ”som skulle öppna samtidigt som magnoliorna blommade, så det blev namnet”. Därav heter Europas största återförsäljare av dahlior absurt nog Magnolia.

JAN ANSBJERS BÄSTA ODLINGSTIPS

• Knölarna. Dela dina knölar varje år så att de inte blir alltför stora. Stora knölar ger nämligen många blomstjälkar tätt och då lägger sig blommorna lätt ned och kräver uppbindning. Av samma skäl ska du inte toppa plantorna, det tycker Jan är ”helt förkastligt”.

• Sol är viktigast. Dahlior ska växa i full sol och ha god tillgång till vatten, då de har kraftig tillväxt. En lätt och sandig jord är bra men inte nödvändig, dahlior är robusta. Viktigast är att luckra jorden efter regn, så att den är luftig och genomsläpplig. Stödgödsla vid plantering och några gånger under säsongen.

• Plantering. Dahlior kan växa både i stora krukor, i rabatter och sättas som långa, blommande häckar. De kan fördrivas inne men också direktplanteras.

• Plocka, plocka, plocka. Dahlior hör till den sortens underbara växter som blommar mer ju mer du plockar.

• Dahlior tål ingen frost. Ta upp knölarna innan det blir tjäle i jorden. Ta bort jord och låt knölarna torka till ordentligt. Därefter kan de förvaras både som de är i luftiga backar, i torv, spån eller lite jord. Dahlior ska övervintras svalt, frostfritt och torrt. Att hitta sitt eget sätt att bäst förvara dahlior kan vara en utmaning i moderna hus.

LÄS MER: Blommorna i Botaniska du inte får missa

LÄS MER: Expertens bästa tips: Så blir du av med mördarsniglar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.