Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

De protesterar mot flytten av högstadieskolorna

Partille kommun har beslutat att flytta deras skola. Sjätteklassarna Sofie och Julia Moldén och Emelie Börjesson hjälps åt att räkna upp nackdelarna för flytten från Furulund till centrala Partille:
– Det är långt att gå 3,5 km, det finns ingen skolgård och vi får dela vissa utrymmen med många år äldre gymnasieelever.

På onsdag demonstrerar de för att rädda högstadieskolorna i Furulund och Björndammen. Det är andra gången föräldrar och barn går ut och demonstrerar mot kommunens beslut. Den 16 januari tågade 170 personer.

– Och den här gången räknar vi med att minst 400 kommer. Vi demonstrerar utanför kommunhuset i samband med kommunfullmäktiges sammanträde, säger Robert Moldén, pappa till tvillingflickorna Sofie och Julia, och en av de föräldrar som engagerat sig i kampen för att rädda kvar högstadieskolorna.

Starka reaktioner

Reaktionerna har varit många och starka mot kommunens beslut att flytta högstadieverksamheten från Björndammen och Furulund till en ny skola i centrala Partille. En skola som byggdes och stod klar förra året och är belägen i Partille Kulturum, där även Partille Gymnasium, en förskola och ett bibliotek är inrymt.

Föräldrarna till de elever som berörs av flytten fick i oktober ett mejl med besked om att deras barn till hösten erbjuds plats i den nya skolan i centrum.

"Valet av dessa skolor beror dels på närhetsprincipen med säkra skolvägar och dels på det ökade behovet av skolplaceringar för yngre elever i dessa områden", skriver utbildningsförvaltningen i mejlet.

– Tittar man geografisk så stämmer det inte alls. Det tar 45 minuter att promenera från Furulund till den nya skolan. Barnen får inga busskort och trafiksäkerhetsmässigt blir det en farlig skolväg, säger Jessica Börjesson, mamma till Emelie Börjesson, 12 år, som går klass 6C på Furulundsskolan.

"Varför ska vi flytta?"

– Vi har en jättefin och fungerande skola där vi stortrivs med fin gräsmattor, lekparker och fotbollsplan utanför. Varför ska vi flytta?, frågar sig Emelie Börjesson.

Hennes mamma, Jessica Börjesson, och Robert Moldén är två av de 53 föräldrar som överklagat till förvaltningsdomstolen och kräver att kommunens beslut upphävs.

– Som vi ser det är nedläggningen och flytten en brott mot den kommunala demokratin. Man har skyndat fram beslutet. Det saknas ett ordentligt underlag och det är utbildningsförvaltningens tjänstemän, och inte politikerna, som beslutat om vilka skolor som ska läggas ner, säger Robert Moldén.

Han är själv jurist och är förvånad över kommunens agerande.

– Beslutet har inte vunnit laga kraft. Vid en överklagan fattas oftast beslut om inhibition, det vill säga man verkställer inte förrän den högre instansen tagit ställning till om beslutet skall upphävas eller inte. Nu verkar man köra på utan att vänta på förvaltningsrättens utslag, säger Robert Moldén.

Kommunen står fast vid sitt inriktningsbeslut

Angela Fast Torstensson (M), utbildningsnämndens ordförande, säger att nämnden står bakom sitt inriktningsbeslut om att nya skolan i centrum ska vara för årskurserna 7-9, så att Björndammen och Furulundsskolan blir F-6-skolor.

– Utbildningsförvaltningens arbete inför detta förslag till omorganisation har utgått från att skapa plats för grundskolans yngre elever i närområdet.

Enligt föräldrarna var det uppdrag tjänstemännen fick, att återkomma till politikerna med en analys och inget annat.

Har de inte rätt i det?

– Tjänstemännen drog sin analys för oss och vi har skrivit under protokollet. Vi tyckte inte att det var ett politiskt beslut att organisera vilka elever som ska gå på olika skolor, utan att en omorganisation av skolenheter alltid är en förvaltningsfråga.

Kan ni inte helt enkelt fatta ett politiskt beslut innan höstterminen?

– Vi ska komma in med vårt yttrande till Förvaltningsrätten senast den 31 januari, jag vill inte föregripa det yttrandet, säger Angela Fast Torstensson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.