Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Manlig ryttare. Arkivbild: Håkan Johansson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

De lockar tuffa män med ritt och after ride

Kanske har Kungsbacka ridklubb kommit på hur man ska locka män till ridsporten. Deras kurs i ridning för tuffa män med ”after ride” fylldes samma dag som den annonserades ut. Nu börjar en ny omgång.

Att ridning är en kvinnodominerad sport är inget nytt och att locka män till att börja rida är har testats åtskilliga gånger. Kungsbacka ridklubb har hittat ett nytt och eget koncept att få männen till ridskolan och sätta sig i sadeln. Tio män har träffats för att ta hand om hästar, rida, äta en bit mat och umgås under namnet tuffa män vilket Kungsbacka-Posten var först att skriva om. 
– Vi hade en väldig anstormning att bli en tuff man. Vi värvade genom att locka med att ha det trevligt efter ridningen med mat och dryck. Många är anhöriga till kvinnor som rider, säger ridläraren Louise ”Lollo” Lind Paris, som lär männen att rida.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"After ride"

På kursen får männen lära sig hantera hästen och ledarskap. Efter en timmes ridning har de ”after ride” med mat, dryck och taktiksnack.
– Efteråt var de inte så kaxiga, för det krävs bra fysik att rida. Många har haft träningsvärk i ljumskar och klagade över smärta på insidan lår.
Ridning för tuffa män är nu inne på sin andra säsong. I början av mars startar en ny omgång. 
– Gruppen fylldes samma dag som inbjudan kom ut. Vi har bara tio platser men närmare hundra anmälde sig. Då känns det att vi har lyckats. Namnet tuffa män och ”after ride” drar.

Det blir även ett ridprojekt för yngre killar.
– Vi har ”killridning” på söndagar för pojkar mellan 10 och 13 år, det är då vi brukar förlora killarna i ridskolan. Idrottsprofiler inom bland annat BMX, bandy, handboll, fotboll och kampsport ska få lära sig att rida tillsammans med ungdomarna och prata om hur ridningen kan hjälpa dem i sin övriga träning. 
Har andra ridklubbar hört av sig angående ert koncept?
– Nej, men vi har fått mycket uppmärksamhet i både tidningar och radio, säger Lollo Lind Paris.