De hoppas kunna nå riksdagen

ANNONS
|

I april i år blev det klart att Ann-Catrine Rydell Montan kandiderar för Kommunpartiet i kommunvalet i Härryda. Nu kandiderar hon också till riksdagen för Folkets vilja.

- De ringde upp mig och jag har ju varit så engagerad i de frågorna så det kändes naturligt, säger Rydell Montan.

Partiet Folkets viljas kärnfråga är strålningen från mikrovågsbaserad kommunikation, som 3G. Rydell Montan har varit en motståndare till 3G-master och blev omskriven 2001 efter att ha försökt stoppa en 3G-mast utanför sitt hem i Hindås.

- Men framförallt kandiderar jag för Folkets vilja eftersom det är en fråga om demokrati. Folkets vilja ska styra och det anser jag inte att det gör i dagens 3G-hantering, säger Rydell Montan.

ANNONS

Att hon kandiderar för två olika partier tycker hon inte innebär något problem.

- Eftersom Kommunpartiet är ett renodlat kommunparti och Folkets vilja ett riksdagsparti så blir det ingen krock, säger hon.

Om hon skulle komma in på sina båda kandiadaturer hade det rent praktiskt blivit en krock men det tror hon inte är realistiskt att vänta sig.

- Folkets vilja är nystartat och personligen tror jag att det blir svårt för partiet att komma över fyraprocents-spärren. Däremot är det en långsiktig satsning. Om vi når enprocents-

spärren i år, får vi presstöd till nästa valkampanj, säger Rydell Montan.

Även Magnus Gustavsson är inne på samma tanke. Han och hans fru Katarina Gustavsson står på riksdagslistan för ett annat småparti - "www.aktivdemokrati.se Partiet för kontinuerlig demokrati".

- Det här är absolut inget experiment. Vi kommer inte att tröttna. Når vi en procent blir det lättare nästa val, då vi får gratis valsedlar, säger Magnus Gustavsson.

Partiet Folkets vilja startades i december 2005 på initiativ av Donald Forsberg. Partiet beskriver sig själv som "det kompromisslösa alternativet till de etablerade partier som inte tar den elektromagnetiska strålningen och dess negativa påverkan på människor, djur och natur på allvar".

Partiet www.aktivdemokrati.se är ett parti som fungerar över Internet. På deras hemsida står det att de "vill skapa direkt demokrati, dvs direkt folkstyre". Partiet vill att väljarna med hjälp av IT ska kunna rösta direkt i alla riksdagsfrågor.

ANNONS