Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

David Thorén har huvudrollen i filmen om John Hron som väntas ha premiär nästa sommar. Till höger regissören Jon Pettersson.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

De gör film om mördade John Hron

John Hron simmade tillbaka genom Ingetorpssjöns vatten för att hjälpa sin hotade kompis. Det kostade honom livet. Nu blir hans upplevelser film.

David Thorén är född i slutet av februari 1995. När 14-årige John Hron misshandlades till döds av nynazister vid Ingetorpssjön i Kode var han bara ett halvår gammal.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu, 18 år senare, spelar han huvudpersonen i en kommande film om John Hron.

– Största utmaningen är att komma in i rollen på rätt sätt eftersom jag ska spela en person som har funnits på riktigt. Särskilt när man tänker på att det fortfarande finns folk som verkligen kände honom, som hans föräldrar, säger David Thorén.

Hur gör du för att gå in i rollen?

– Jag har suttit och tänkt mycket på händelsen och vad jag har hört om den, träffat hans pappa Tony som har berättat mycket om hur han var och läst vad hans kompisar sagt.

Och så lär han sig paddla kanot, som John Hron gjorde.

GP träffar David Thorén på Alléskolan i Floda. I ett hörn där han kanske ska bli upptryckt av några killar. I filmen.

Bredvid honom på bänken sitter regissören Jon Pettersson som gick i högstadiet här på 90-talet. Några scener har redan spelats in på skolan och det har även varit öppen casting med elever här.

– När jag började på skolan var det massa information i klassrummen, flaggor på halv stång i hela landet och tidningar som skrev mycket om mordet. Jag blev väldigt påverkad av att han var så himla stark och så modig att han vågade simma tillbaka. Så jag kände att jag måste göra filmen, säger Jon Pettersson.

Han har tagit del av rapporteringen, läst brottshandlingar om vad som hände vid sjön den där augustinatten samt pratat med John Hrons föräldrar och vänner för att få en förståelse av vem 14-åringen var.

– Den dominerande bilden av honom har varit ett försvarslöst offer. Men när jag pratat med hans kompisar har jag ganska snabbt förstått att vi haft helt fel bild av både honom och händelsen. Han var väldigt självständig och stark på många sätt.

Filmen spelas in på flera platser i Göteborgsområdet i sommar och beräknas ha premiär sommaren 2014. Finansieringen bygger på bidrag från företag och allmänhet.

Har ni fått in något?

– Ja, vi har fått lite mindre bidrag. Men vi behöver mer. Vi vill se om det går att finansiera en film om civilkurage med hjälp av folks civilkurage, säger Jon Pettersson.