De dansar över generationsgränserna

En stilla vals medan solen sänker sig i Västerhavet. År efter år fortsätter dansen på Brännö brygga att locka besökare, unga som gamla.

ANNONS
|

Hela lördagen har regnet stått som spön i backen. Vid överfarten från Saltholmen blåser det friska vindar och merparten av båtresenärerna kurar ihop sig innanför immiga fönsterrutor. Att dansa vals på klipporna känns sådär lockande. Men så skymtar en liten lucka i molntäcket. Vid avstigning på Brännö Rödsten har plötsligt de mörka molnen dragit undan och ersatts av en blidkande kvällssol.

Några som inte tvivlat på kvällens väder är medlemmarna i Brännöföreningen. De vet att solen alltid skiner när det vankas dans på bryggan. Klockan 19:30 står medlemmarna redo vid kajkanten i Husvik med varsin färgglad lottring i näven. M/S Nya Skärgården är på ingång, och med den ett helt gäng med danssugna turister och fastlänningar som ätit skaldjur hela vägen från Maritiman. För en tia kan tursamma lottköpare vinna en delikatesskorg eller en helsida lax.

ANNONS

Olof Jonsson har haft många danskvällar på sig att slipa på säljtekniken.

– Har ni söndagsmiddan klar redan, frågar han en skara dansturister och viftar med den inplastade laxen.

Komponerades under brinnande krig

Det är Brännöföreningen som ansvarar för de traditionsenliga danserna på bryggan. Lott- och korvförsäljning och frivilliga entréavgifter bidrar till dansens överlevnad. Nytt för i år är att torsdagsdans har blivit till lördagsdans. I och med det har man gått tillbaka till det ursprungliga upplägget, det som Lasse Dahlquist sjöng om när han satt här på bryggan och spanade ut över Västerhavet. Koss va´de´vimlar av segel i da´. Ä´det kappsegling? Ne de´ä lörda´.

Exakt hur långt tillbaka Brännödansens anor sträcker sig är omtvistat. Klart är att dansen redan var en "gammal och kär tradition" år 1941 när Lasse Dahlquist komponerade valsen på sitt dragspel.

Medan han spelade rasade ett världskrig några knappa sjömil från västkusten, och strax utanför Brännö upprättade Krigsmakten en svensk försvarslinje. För de soldater som stationerats där, mitt ute i den ensliga skärgården, blev lördagskvällarna på Brännö efterlängtade. Och även för öns unga, menar Brännöföreningens Karin Lindén. Hon bor på Kärleksstigen; gatan som fått sitt namn efter alla par som promenerat hem där efter dansen, hand i hand.

– Ja, det var nog uppskattat från båda sidor. Flickorna satt här på klipporna och såg de vita mössorna komma in med båtarna. Då blev det fart på tjejerna, säger Karin Lindén och ler.

ANNONS

Ölbåten blev veckans höjdpunkt

M/S Nya Skärgårdens gäster har druckit upp och släntrat bort mot bryggan där kvällens dansband Mucho Grande stämmer gitarrerna. Kvar på båtdäcket står Ingemar Kavsjö och ackompanjerar kvällen på dragspel. Arbetet som spelman på Västkustlinjens kulturbåtar är uppskattat av gästerna.

– Det är inte många jobb man får applåder för. Det är fantastiskt egentligen, det borde alla få, konstaterar han.

Förr om åren, innan Brännö Värdshus byggdes, var dansbåten öbornas enda chans att få sig ett järn. När båten hade lagt till vid Brännö Husvik och dansgästerna stigit av blev det rusning till ölbåten, som den kallades då.

– Det stod fullt med folk här och bara väntade, och så rusade vi på båten för att dricka öl. Det var veckans höjdpunkt, minns Ragnar Svensson.

På bryggan samsas unga och gamla, öbor och tillresta, erfarna dansare och de som dansar hellre än bra. Mixen är Brännödansens signum och stolthet. Medan solen sänker sig mot Västerhavets horisont spelar Mucho Grande en svängig låt som får bryggan att fyllas av buggande par.

Ett av dem är kompisarna Olivia Lundbäck och Tilda Melkstam, 16.

– Det är jättetrevligt här. När det är fint väder är det här höjdpunkten på veckan. Vi älskar att dansa, säger Olivia Lundbäck innan det är dags för nästa svängom.

ANNONS

Tradition och romantik på bryggan

Några av kvällens mer långväga gäster är Fred Nyström och Ann-Louise Lundgren från Luleå. Fred besökte dansen senast för 25 år sen, och sedan dess har han längtat tillbaka. När han träffade Ann-Louise för ett år sedan visste han direkt vart han ville ta med sin nya kärlek.

– Jag har längtat så jäkla mycket efter det här. Folket, miljön, naturen... det är helheten. Det är så fint här, konstaterar han.

Paula Hagefjord Lovell och Andrew Lovell dansar tätt intill varandra. Som många andra på bryggan bor de på Brännö över sommaren. De har besökt dansen i över tjugo år och minnena är många.

– Det är tradition att gå hit. Ett extra fint minne är en gång när dansen var slut och båten åkt. Vi satt på en klippa och tittade på solnedgången och en dam frågade om hon inte skulle hämta dragspelet. Så satt vi här och sjöng Evert Taube, minns Paula Hagefjord Lovell.

Kvällens dans lider mot sitt slut. Längs med vägen in mot ön börjar nöjda dansare så sakteliga vandra hemåt. Solens sista strålar kastar långa skuggor över klipporna när några av dem viker in på Kärleksstigen.

Och där ute i Väst blinkar Vinga fyr...

Fakta: Brännödansen

Danserna på Brännö brygga anordnas sju lördagskvällar under sommaren. Sista tillfället för i år är nu på lördag den 12 augusti. Passa på!

Ta dig hit: Kulturbåtarnas kryssning med M/S Nya Skärgården avgår från Maritiman. Skärgårdsbuffé och underhållning ombord ingår. Det går även bra att ta sig hit med Västtrafik. 11:ans eller 9:ans spårvagn till Saltholmen, sedan tar Styrsöbolagets båtar digtill antingen Brännö Rödsten eller Brännö Husvik.

ANNONS