Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Dansar för att stärka gemenskapen

I 40 år har Stig Karlsson lärt skollever att dansa för att motverka mobbning. Numer stärker han också gemenskapen bland äldre med sina kassettband fyllda med gamla hits.

– Va, ska jag vara med i GP, det är inte sant. Du skojar, jag som bara har sjuårig folkskola, och kommer från en liten by utanför Ö-vik med nio hus, säger han när GP:s reporter ringer upp. 
Oavsett utbildning och uppväxtförhållanden är det många som vittnar om Stig Karlssons stora betydelse för såväl skollever i Ale kommun som i Örnsköldsvik.

Nu när han fyllt 70 har han dragit ned på bokningarna, men han åker fortfarande runt med samma kassettbandspelare och skivspelare som följt honom sedan starten 1978. I packningen finns såväl stenkakor, som stereo-8:or, en typ av ljudkassetter från 60-talet.
Det knastrar och sprakar en del från de gamla apparaterna men det verkar inte de lyssnande på Klockareängens äldreboende i Skepplanda bry sig om. Låtarna känner många väl igen. En och annan låter sig också bjudas upp på dansgolvet. 
– Det är synd att det inte är fler rullstolar, det brukar vara så roligt, säger Stig och snurrar runt en dam, som till början ser lite rädd ut, men snart spricker upp i ett leende. 

Christina Ericsson har svårt att dansa själv men nynnar glatt med i Sven Ingvars "Ett litet rött paket" och ler uppskattande åt "Monika" med Magnus kvintett.
– Ja, det är härligt. Jag tycker om den här gamla musiken. Den skapar minnen och jag har tyckt om att dansa själv också. 
Ingvor Thunberg har känt Stig Karlsson sedan han flyttade ned från Örnsköldsvik 2005. Hon berättar om ett tillfälle i Älvängen nyligen när hon blev så rörd att hon började gråta när Stig började dansa hambo med 86-årig dam. 
– Han är fantastisk. Se på honom nu. Det är ju som att han vore Elvis själv, säger hon medan han med stor inlevelse dansar och agerar till "He'll have to go".

Under låtarna på äldreboendet går Stig Karlsson även runt och trycker sina åhörares händer, klappar någon över ryggen och ger en annan en lätt kram medan han gungar hen i takt till musiken. 
– Du har en sådan blick för människor, absolut inte gåpåig utan väldigt respektfull, säger Gunvor Bergius Hatt som hjälper till som frivillig på flera äldreboenden i kommunen.
Att röra vid varandra för att skapa gemenskap och delaktighet är viktigt anser Stig Karlsson, som själv blev mobbad som liten.  När han är ute i skolor hittar han ofta på lustiga lekar som får eleverna att röra vid varandra. Men han lär dem även att dansa bugg, foxtrot och vals.
– Jag vågar Jag har nog världsrekordet på att lära en sjuåring vals på 40 sekunder, säger han stolt. 

Intresset för dans fick han av sin mamma som dog redan när han var 26 år. 
– Vad du än gör i livet så lär dig dansa, sa hon. I december 1974 begravde vi mamma och i februari 1975 tog jag mina första danslektioner, säger Stig Karlsson. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.