Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Daniel Thorell konstaterar att vädret inte är sig likt. Förra året lade sig isen aldrig på sjön utanför huset så det blev ingen skridskoåkning för familjen. Vita nyårshelger och kalla vintrar är inte längre en självklarhet. Daniel jobbar som skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Borås. På kvällar och helger utvecklar han brädspel. Bild: Maria Hellström
Daniel Thorell konstaterar att vädret inte är sig likt. Förra året lade sig isen aldrig på sjön utanför huset så det blev ingen skridskoåkning för familjen. Vita nyårshelger och kalla vintrar är inte längre en självklarhet. Daniel jobbar som skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Borås. På kvällar och helger utvecklar han brädspel. Bild: Maria Hellström

Daniel vill sprida kunskap med brädspelen om skog och sjö

Vad krävs för att skogens arter ska växa och frodas? Och vad döljer sig under ytan på sjön?
Biologen Daniel Thorell vill sprida kunskap om naturen – och underhålla.
Först kom tärningsspelet ”Skogen”. Nu finns uppföljaren ”Sjön” i handeln.

Termometern balanserar vingligt på noll och dimman ligger tät över det mörka vattnet i Långsjön utanför Daniel Thorells vardagsrum. Både han, som är biolog, och hustrun Katarina, som är agronom, jobbar numera mest hemifrån. I dag är också äldsta och yngsta barnet hemma medan bara mellanbarnet är i skolan.

Hus vid en sjö

Familjen letade efter ett hus vid en sjö och för tre år sedan flyttade de in i den gula trävillan ett par kilometer rakt in i skogen med riktning mot Dannike utanför Länghems samhälle.

I samband med flytten började Daniel att fundera över om brädspelet ”Skogen”, som han nyligen gett ut, gick att översätta till ”Sjön”.

– Det var så roligt att göra första spelet, jag fick en massa energi av det. När vi flyttade hit blev jag nyfiken på sjön.

Han pratade med limnologer, sportfiskare och läste en väldig massa böcker. Och i höstas kom ”Sjön” ut i handeln.

Alltid viktigt med naturen

Daniel är uppväxt i Vänersborg och naturen har nästan alltid varit en del av hans liv.

– Jag tänkte inte så mycket natur. Gemenskapen tror jag var viktigare. Man umgicks genom att skåda fågel eller åka och leta grodor på natten i Skåne, berättar Daniel.

Som åttaåring gick han med i Fältbiologerna, där han sedan som tonåring blev ledare. Han läste naturvetenskapligt program på gymnasiet och därefter flyttade han till Uppsala och utbildade sig till biolog.

Daniel säger att han sällan gjort några aktiva val. De riktningar han tagit i livet har i stället kommit naturligt.

Uppskattar gemenskapen

I hemmet i Länghem, där sjön utgör utsikten tillsammans med skogen med alla sina granar, tallar och björkar, behöver han inte ha naturen som ett intresse. Den är en självklarhet och finns där ändå.

Men egentligen är det mest gemenskapen som Daniel uppskattar med att vara ute. Att sova i tält eller gå i skogen är främst sociala aktiviteter. Att vara ute ensam är inget han värderar särskilt högt.

För runt 13 år sedan började Daniel att fundera över om det fanns något mer sätt att lära sig om växter och djur än att läsa böcker. Sedan blev han, som han själv uttrycker det ”besatt” av att utveckla ett tärningsspel. Från första skiss tog det tio år innan ”Skogen” fanns ute i handeln 2017.

Biologisk mångfald

Spelet går ut på att fylla planen med djur och växter, insekter och svampar så att de samspelar med varandra och tillsammans bildar en skog. Blåbär kan placeras ut där det finns barrträd i närheten och daggmasken där det växer lövträd medan lavskrikan, jordhumlan och tjädern kräver mer speciella förutsättningar. Vinner gör den som skapat skogen med högst biologisk mångfald.

– Först och främst ska det vara kul att spela, att man är tillsammans. Sedan får man kunskapen på köpet. Man ska tycka att spelet är kul även om man inte tycker om mossor och skogar, säger Daniel.

Bild: Maria Hellström
Bild: Maria Hellström

”Sjön” har en plan som består av antingen näringsrikt eller näringsfattigt vatten. Spelmetodiken är i grunden samma som i ”Skogen” och handlar om att kombinera rätt arter med kvalitet och temperatur på vattnet så att sjön med sina växter och djur blir så välmående som möjligt. Som spelare lär man sig om såväl enskilda arter och deras förutsättningar som om ekosystemet.

– Det är roligt att ha kunskap om naturen, men ibland måste man över en viss tröskel. De flesta tycker nog att det är roligare att känna igen vad de ser än att det är grönt.

Utbildar lärare

Som skogskonsulent på Skogsstyrelsen arbetar Daniel bland annat med att involvera naturen i skolan och att locka fler människor till friluftsliv. Han utbildar lärare och lärarstudenter i hur de kan flytta ut klassrummen i skogen, inte bara naturkunskapen utan också matten och svenskan – och alla andra ämnen.

Människor har en annan relation till naturen i dag än vad alla tidigare generationer haft då fler människor brukade jorden och fiskade fisk. Och att vara ute bidrar både till bättre hälsa och närmare relation med naturen.

– Nu kanske man tar en löprunda i skogen och plockar bär eller svamp. Man känner inte på vilket sätt vi är beroende av naturen. Det man tycker om är man rädd om. Om man har en relation till skog eller vatten kanske man gör andra val i sin vardag.

Daniel Thorell

Ålder: 43 år.

Bor: I Länghem.

Familj: Gift med Katarina Thorell. Tre barn som är namngivna efter träd: Tilia, 12, Alma, 9, och Vide, 5.

Gör: Anställd som skogskonsulent på Skogsstyrelsen och utvecklar brädspel på sin fritid.

Utbildning: Biolog.

Intressen: Familj, läsning, friluftsliv och löpning ”jag måste springa annars blir jag på dåligt humör”.

Uppdrag: Scoutledare och ordförande i Länghems scoutkår.

Måste i vardagen: Havregrynsgröt.

Har bott: I ryska staden Vladimir ett år och pratar flytande ryska.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.