Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Daniel prisas för sitt civilkurage

Daniel Forsström var på väg hem från gymmet när han såg att två personer höll på att misshandlas till döds. Hans ingripande räddade bådas liv. Nu prisas han av John Hrons stiftelse.

Den 17 augusti är det 20 år sedan fjortonårige John Hron mördades vid Ingetorpssjön, nära Kode norr om Kungälv. Sedan året efter har stiftelsen i John Hrons namn delat ut pris till Johns minne.

Årets pristagare heter Daniel Forsström. Stiftelsens motivering lyder:

"Daniel tilldelas John Hrons pris på 50 000 kr, för sitt personliga mod och för sin medmänsklighet. Med stor fara för sitt eget liv avvärjde Daniel pågående dödsmisshandel. Daniel visade stort civilkurage i en utsatt situation och genom sitt agerande räddade han två människors liv. Daniel förtjänar stor respekt och heder för sin insats."

Det var i november förra året som Daniel Forsström var på väg hem från gymmet i Märsta och blev vittne till en brutal misshandel av en man och en kvinna. Med risk för sitt eget liv ingrep han och lyckades stoppa gärningsmannen. Till Aftonbladet har polisen senare sagt att kvinnan troligtvis inte hade överlevt om det inte vore för Daniel.

– Det är hemskt tragiskt att det hände från första början, och som det verkar var ju motivet mordförsök. Men jag är glad för mitt eget ingripande, att jag faktiskt gjorde någonting. Annars hade jag stått här i dag med ångest över att jag inte gjorde någonting, säger Daniel Forsström.

Finns det för lite civilkurage i dag?

– Det tycker jag. I Sverige vill vi inte gärna vara med om sådant. Vi blundar hellre än att göra något, förnekar hellre än att faktiskt hjälpa till, säger han.

Att ingripa under en allvarlig misshandel är givetvis förknippat med fara, men Daniel Forsström tycker att det finns en gräns där man måste agera oavsett.

– Självklart kan man vara rädd för fara för sitt eget liv, det var mycket sådant som sprang genom mitt eget huvud, men sedan kom jag till en gräns och var tvungen att göra någonting. Men vi är rätt fega i Sverige, alldeles för fega.

John Hrons stiftelse består av John Hrons föräldrar och två av Johns kusiner. Priset kommer att delas ut i Kungälv den 13 augusti, några dagar innan 20-årsdagen som äger rum den 17 augusti.

Daniel Forsström blev uppringd av John Hrons pappa Antonin Hron som berättade att han skulle få priset. Och Daniel Forsström vill passa på att prisa tillbaka.

– Det är jävligt starkt av Johns pappa som kämpar med det här, han verkar extremt stark. Det är häftigt att se hans kamp för sin sons upprättelse, säger han.