Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Dagmammorna ska bort

Dagmammorna får inte vara kvar. I stället ska barnen gå på vanlig förskola. Det är den kraftigaste åtgärden när för- och grundskolenämnden ska spara 50 miljoner kronor.

I dag finns 53 dagbarnvårdare i Kungsbacka och totalt tar de hand om 188 barn. I förslaget som för- och grundskolenämndens arbetsutskott fattade beslut om i går ska dagmammorna bort från och med 1 januari nästa år. Därmed räknar nämnden med att spara 25 miljoner kronor.

– Vi ville inte ta osthyveln och skära i alla verksamheter, i stället valde vi något som gick att ta bort, säger nämndens ordförande Larry Söder (KD).

Alla barn som berörs kommer att erbjuda en plats på någon av kommunens förskolor, vilket innebär större barngrupper.

– Det blir en ökning till 19, 1 barn per grupp i genomsnitt. Men småbarnsgrupperna är undantagna, säger förvaltningschefen Anette Liedström Hjorth.

Om dagmammorna kommer att erbjudas andra tjänster inom kommunen är fortfarande oklart. Däremot hoppas politikerna att många av dem väljer att starta privata familjedaghem i stället. Tre dagbarnvårdare har redan ansökt och fick ja från arbetsutskottet i går.

Besparingsförslaget innebär också att elevpengen i skolan minskar med 2 procent, en besparing på 10 miljoner kronor.

– Skolorna får själva bestämma hur de ska spara. Men det kommer säkerligen att bli personalnedskärningar, säger Larry Söder.

Politikerna i nämnden var eniga om förslagen. Den 9 september ska det slutgiltiga beslutet om besparingarna fattas.