Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En bukett röda rosor är vanligast. Sussie har garderat sig. Hon har även bokat bord för henne och Stefan på en av Kungsbackas restauranger på alla hjärtans dag.

Dagen Sussie aldrig missar

Sussie Ekstorm skulle kunna bryta vilken tradition som helst. Men inte firandet av alla hjärtans dag. ”Den sätter piff på tillvaron. I år är det dessutom 35 år sedan Stefan och jag träffades.”

Från första stund är det Sussie som styrt deras kärleksresa, som startade när Stefan var i Kungsbacka för första gången.

Mer om det senare.

På alla hjärtans dag, eller Sankt Valentins dag töms Sveriges blomsteraffärer på fyra miljoner röda rosor. De som går bet på att köpa en sådan bukett får välja mörka tulpaner eller nejlikor.

På alla hjärtans dag gör Sussie Ekstorm alltid något för att visa sin kärlek till sin man. Dagen då Valentin har namnsdag kan hon köpa en hjärtformad chokladask eller en bakelse i samma form.

– Ibland lägger jag något hjärtformat på hans kudde. Han är visserligen inte den som ropar ”whooow” högt, men han tycker det är gulligt.

Till lokaltidningen skickar hon hälsningar som ”Till min älskling Stefan” eller ”Kram Stefan från Sussie”, notiser som ibland ringas in med ett hjärta.

Dagen till ära har hon bokat bord på en av stans restauranger. Sussie verkar ha rätt när hon utnämner sig till den mest romantiske av de två.

– Han kommer inte ihåg min namnsdag och har aldrig överraskat mig på alla hjärtans dag. Men när jag fyllde 55 firade vi på spa. Han hade med sig rosa champagne, blommor och jättefina smycken. Ibland så klickar det till – han har det i sig ändå ...

Hon ser till att de åker till romantiska ställen som Santorini – ”lite solnedgångar och så ska det helst vara.”

Stefan medger att det är så. GP ställer honom mot väggen och frågar när de har bröllopsdag.

– 29 juli, svarar han snabbt.

Sussie:

– Att vi varit ihop i 35 år är nästan unikt nu när så många går isär. Men vi bråkar sällan, Stefan brukar göra som jag säger hahaha ….

– Sussie ser möjligheter i allt. Hon släpper och går vidare, tänker positivt. Oerhört glad. En humörmänniska men deppar sällan. Hon tar tag i saker snabbt. Jag tänker längre innan jag kommer till skott, säger Stefan.

Sussie och Stefan levde i två skilda världar när de träffades. Han var en ordningsam kille, en trygg snickare. Hon var svartare i håret än i dag och hade tillbringat timmar i raggarbilar, åkt Avenyn upp och ner i Göteborg.

Hon älskade sina avklippta jeans och boots med nitar.

Kvällen de träffades på Hotell Halland hade hon fått låna en polkagrisfärjad tröja av kompisen Pia. Väl på hotellets disko för första gången knuffade Pia henne i sidan och viskade: ”Kolla killen som kommer nu. Han har en rosa Corvette.”

– Jag kollade in kön men fokuserade istället på den snygge killen – Stefan, berättar Sussie.

Det visade sig att han inte alls hade en amerikanare utan en simpel gammal Simca, som snarare var roströd. Ena dörren funkade inte. Den som skulle sitta fram tvingades tränga sig förbi på förarsidan. Det fick hon reda på långt senare – då var hon redan förlorad, kär.

Sussie och Stefan hamnade vid borden bredvid varandra och skulle till samma gata efteråt.

Stefan blev alldeles paff när han hörde att Sussie skulle köra, förvånad över att tjejen skulle sätta sig bakom ratten och att hon var nykter.

De pratade på gatan ända till tidningsbudet kom. Gardinerna hos Sussies föräldrar rörde sig oroligt flera gånger.

Dagen efter hade Stefan, som låg i lumpen, inga planer på att träffa tjejen från kvällen före. Då ringde Sussie och sa i en mening: ”Vad ska du göra i dag, kan jag hänga med?”

På den vägen är det. Sussie säger att hon format Stefan. Men det tycks också vara tvärtom. Han höll på att få hjärtsnörp när hon en gång bekymmerslöst kastade ut en tom cola-burk genom bilfönstret.

Det har hon inte gjort sedan dess.

Stefan sammanfattar mer än tre decennier:

– Jag hade aldrig träffat en tjej som Sussie. Vi är varandras motpoler och har haft kul.

Sussie och Stefan Ekstorm

Ålder: 55 och 54

Yrke: Verksamhetschef Friskis & Svettis i Kungsbacka, respektive projektledare

Bor: Kungsbacka

Familj: Varandra och Linda, 29, Nicklas, 24

Intressen, Sussie: Träning, jazzbalett, dans, testa spa, heminredning, matlagning, husbilen som köptes i somras: ”vår nya grej”

Intressen, Stefan: Träning, fotboll (tidigare aktiv i IFK Göteborgs juniorlag, seniorspelare i BK Häcken och IFK Fjärås, whiskyprovning, nya husbilen