Döms för falska anklagelser

ANNONS
|

Under ett antal månader i slutet av 2009 och början av förra året fick socialtjänsten i Stenungssund, Tjörn, Orust, Göteborg och Vänersborg ta emot anonyma brev där avsändaren berättade om barn som for illa. Breven beskriver hem där det skriks och bråkas, där mamman missbrukar, prostituerar sig och där barnen utsätts för övergrepp. I ett brev står det till exempel: ”Vet även om att pappan och mamman utnyttjar sina barn sexuellt på fritiden. Dessa barn borde komma till nya föräldrar”.

Efter att socialtjänsten tagit emot breven kontaktades föräldrarna. En av mammorna fick tillbringa fem veckor på ett utredningshem tillsammans med sina två barn. Hos andra gjordes ingående utredningar.

ANNONS

– Jag blev helt chockad när socialtjänsten kom och knackade på, och särskilt när jag fick se brevet. Det var hemska anklagelser. Även om socialtjänsten sa att de såg att vi inte hade några problem, var de tvungna att göra en utredning under tre månader. Det var kränkande, säger en av mammorna som pekades ut.

På handstilen i brevet förstod hon ganska snabbt vem det var som skrivit. Men det dröjde nästan ett år innan det upptäcktes att samma kvinna också anklagat åtta andra föräldrar. Breven var snarlika varandra – och samtliga saknade helt grund.

Kvinnan från Tjörn har erkänt att det är hon som ligger bakom breven. Hon har också erkänt att brevens innehåll inte är sant. Men hon menar att det inte varit hennes mening att skada föräldrarna. Istället säger hon sig ha velat ställa till det för socialtjänsten.

Nu har dom fallit i Uddevalla tingsrätt. Kvinnan fälls för förtal, och döms till 100 dagsböter. Hon måste också betala skadestånd på 5 000 kronor var till de nio föräldrarna.

– Egentligen är inte pengarna så viktiga. Det bästa hade varit om hon fått någon typ av vård så att hon inte kan utsätta andra för det här. Men det känns ändå som ett rätt lågt belopp med tanke på pressen vi levt under, säger mamman GP talat med.

ANNONS

Hon tycker ändå det är skönt att domen nu fallit.

– Allt det här har varit fruktansvärt jobbigt, att bli anklagad och sedan granskad. Att det ändå blev en fällande dom är någon slags upprättelse. Nu kan vi lägga det här bakom oss, säger hon.

ANNONS