Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den misstänkta våldtäkten ska ha inträffat på en rastplats intill E6 i Tanum.  Bild: Thobias Nilsson
Den misstänkta våldtäkten ska ha inträffat på en rastplats intill E6 i Tanum. Bild: Thobias Nilsson

Dömd man matchades mot våldtäkt på E6 – åtalas

Mannen var dömd för grov misshandel och satt på en vårdavdelning när hans dna matchades mot överfallsvåldtäkten i Tanum förra sommaren. På en rastplats intill E6 ska mannen ha våldtagit en kvinna i 70-årsåldern.
– Hon försökte freda sig men lyckades inte, sa åklagare Robert Beckard vid häktningstillfället för två månader sedan.

Nu åtalas mannen i 40-årsåldern för grov våldtäkt. Det var under förra sommaren som den misstänkta våldtäkten ska ha ägt rum i ett skogsområde intill en rastplats vid E6. I åtalet framgår att mannen i samband med våldtäkten försökte strypa kvinnan och att hon svimmade.

– Hon utsattes för en överfallsvåldtäkt av en för henne okänd man. Hon blev fullständigt överrumplad och mycket hårt och våldsamt behandlad. Hon försökte freda sig men lyckades inte, sa åklagare Robert Beckard vid häktningstillfället för två månader sedan.

Polisen matchade dna

Länge arbetade polisen i blindo. I samband med händelsen använde sig polisen av dna-teknik som ledde till att man kunde matcha det mot en man som satt inne på en rättspsykiatrisk avdelning. Mannen hade dömts det tidigare brottet bara några dagar innan den grova våldtäkten misstänks ha ägt rum.

– Den främsta bevisningen som vi har är en dna-träff. Vi har alltså dna-spår från honom från brottsplatsen som just nu är det som utgör sannolika skäl för den här grova våldtäkten. Det är mycket bra bevisning, det är svårt att förklara bort det, sa Robert Beckard.

Påstår att han inte minns

Den misstänkte mannen förnekade brott i samband med häktningsförhandlingen. Vid tillfället påstod mannen att han inte mindes någonting från de aktuella dagarna.

– När jag ber honom redogöra för var han befann sig i slutet av juli i år så kan han inte berätta det, sa Robert Beckard.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.