Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dödstalen minskar – men smittspridningen fortsatt hög

Antal avlidna i covid-19 i regionen går ner, men smittspridningen har parkerat på en hög nivå. Därför förlängs de lokala restriktionerna till 1 april. Däremot lättas det något på distansundervisningen för gymnasieskolan.
Du kan se regionens pressträff i spelaren ovan, eller läsa GP:s direktrapportering här nedanför.

GP rapporterade häromdagen att antalet nya bekräftade fall med covid-19 i regionen minskade med 18 procent vecka 9, jämfört med veckan innan.

På onsdagens presskonferens tryckte smittskyddsläkare Thomas Wahlberg på att smittspridningen i regionen trots det ligger på en mycket hög nivå och att sjukvården är fortsatt pressad av ett stort antal covidpatienter.

– Vi har parkerat på en hög nivå av antal insjuknade i Västra Götalandsregionen. Vi måste få ner antalet smittade, säger han.

Högst incidens, alltså andel smittade i befolkningen, är det Göteborgsområdet, lägst i Skaraborg. Den åldersgrupp där smittan sprids mest är 40-49 år.

LÄS MER: Antalet nya coronafall i Västra Götaland minskar

Det mest positiva beskedet är att regionens äldreboenden, säbo, endast rapporterade åtta nya fall av covid-19 under vecka 9.

– Det är en mycket kraftig minskning, säger Thomas Wahlberg.

Även antalet avlidna med covid-19 minskar. Förra veckan rapporterades endast tre coviddödsfall i regionen. Men där släpar statistiken efter och kan komma att ändras.

Lokala restriktioner i VGR förlängs till 1 april

Den fortsatt höga smittspridningen gör att de lokala, strängare rekommendationer som infördes i regionen från 17 februari till 14 mars nu förlängs till 1 april. Det innebär bland annat att alla vuxna rekommenderas att bära munskydd i kollektivtrafiken dygnet runt och även i andra situationer där avstånd inte kan hållas.

Den enda lättnaden är en förändring i rekommendationen för gymnasieskolan, där det blir mindre distansundervisning. En tredjedel av eleverna kan framöver närundervisas samtidigt, jämfört med nuvarande 20 procent.

– Vi vågar inte rekommendera en för stor öppning för att inte dra igång en ökad smittspridning, säger Thomas Wahlberg.

LÄS MER: Gymnasium i Göteborg öppnar upp – mindre distansundervisning

Varför räcker inte de nationella rekommendationerna?

– De nationella är väldigt bra, absolut, men jag tycker att när vi ligger på den höga nivån som vi gör i Västra Götaland – och inte får det att gå ner – är det också viktigt att vi ytterligare markerar vikten av att vi måste skärpa till oss, för att göra vad vi kan så att det inte ökar mer, säger Thomas Wahlberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.