Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Dödsdrogen skördar fler offer än heroin

Det yngsta dödsoffret är 18 och det äldsta 72. Drogen Fentanyl har gått om heroin som dödligaste preparat i Sverige. – Många dör ensamma och inte sällan framför en dator, säger narkotikapolisen från Alingsås, Niklas Lindroth, till GP

Niklas Lindroth började stöta på Fentanyl i arbetet från mitten av 2014. Drogen är oerhört potent.

– Två små saltkorn kan ge ett bra rus, men tar man tre så kanske man aldrig mer vaknar upp, berättar han.

Idag är det vanligaste sättet att konsumera drogen via nässpray, men när den kom på 90-talet var det i form av plåster.

– När folk började missbruka drogen tog man antingen på sig plåstret eller så drog man ur den med en kanyl och injicerade. Det ledde till att läkemedelsbolagen gjorde om det så man inte skulle kunna göra så. Då började man tugga plåstren eller klippa sönder dem och röka.

Drogen kan alltså absorberas genom huden. Därefter sprider den sig vidare i kroppen via slemhinnorna.

– Det är svårt att förstå hur farlig den här drogen är, men vi på polisen måste hantera den oerhört försiktigt när vi gör beslag just eftersom den absorberas genom huden.

Fentanyl används inom vården som smärtstillande. Precis som andra opiatberoenden kan missbruket inledas efter att man fått Fentanyl utskrivet via sjukvården. GP har pratat med en anonym källa vars pappa på väldigt kort tid blev fast.

– Han blev slöddrig och såsig i skallen, helt avdomnad och inte med, berättar källan.

Hur gick det?

–  Han la av och sen hade han det riktigt tufft i ett par veckor. Han fick ångest, problem att sova och var allmänt svajig innan det vände.

Nätvarianterna dödar

Fentanylerna som kräver liv är dock syntetiska varianter som säljs på nätet. Som mest har omkring ett tiotal webbshoper sålt Fentanylanaloger, men idag är det bara en handfull.

– Problemet är att man inte vet hur potent den är när man köper den via sådana här sajter, menar Lindroth.

Det beror dels på att sammansättningen förändras hela tiden. På så sätt håller man sig som säljare inom lagens ramar. Det tar i regel några månader att förbjuda nya preparat.

– Det vet säljarna så när Folkhälsomyndigheten går ut med att klassningen är på väg så reas resten ut. Parallellt har man redan lagt en beställning på en ny variant.

När GP tittar på sajterna så ser man mönstret tydligt. En av webbshopparna har utförsäljning:

En annan har precis fått in en ny sort. Den kostar 500 kronor:

I torsdags lämnade åklagare vid Malmö tingsrätt in en stämningsansökan mot huvudmannen bakom det sista exemplet. Han och en kumpan åtalas för grovt narkotikabrott och narkotikabrott av normalgraden.

Dessutom åtalas kumpanen för brott mot lagen om elektronisk kommunikation. Han har, enligt åtalet "olovligen innehaft en störsändare för positionering via GPS och mobiltelefoni". 

"Man somnar på fläcken"

Den nya substansens sammansättning i kombination med att man inte vet vad säljarna har för slags våg och om den är rätt inställd gör att man inte har en aning om vad man får i sig.

– Det värsta är att det går så otroligt fort när man överdoserar på Fentanyler. Man somnar i princip på fläcken. En kille som vi hittade död vid en insats i Floda hade sjunkit ihop i sängen, datorn stod på och nässpraysflaskan låg intill, berättar Niklas Lindroth.

Han jämför med säljarnas sits:

– Det är unga killar som bor i schyssta villaområden och tjänar grova pengar på att folk dör.

Utvecklingen är alarmerande, menar han. 

– Fentanyl har nu gått om heroin som dödligaste preparat i Sverige. 2016 dog 139 personer som hade Fentanyl som primärdrog, motsvarande siffra för heroin var drygt 80 döda.

Niklas Lindroth menar att heroinister oftast brukar ihop med andra. Då kan man också hjälpa varandra vid en överdos.

– Det är olika karaktär på hur man använder drogerna. Fentanylanvändarna är killar eller män som köper drogen via nätet. Sen får man hem den på posten, öppnar påsen och testar. Ibland går det bra, ibland inte och då dör man ensam hemma.

LÄS OCKSÅ: USA drunknar i opiater – utredare efterlyser akut hjälp

Fentanyl skördar inte bara offer i Sverige. I USA dog över 33 000 amerikaner av opiatöverdoser – främst av heroin och det man kallar för "dess syntetiska och betydligt kraftfullare kusin fentanyl".

LÄS OCKSÅ: Princes död kan ha berott på pillerförväxling

Efter en obduktion visade det sig att världsstjärnan Prince dött av en Fentanylöverdos till följd av att han tagit felmärkta tabletter. Polisen var dock osäker på om tabletterna förväxlats och felmärkts eller om de hade köpts illegalt.

Hundratals döda i Sverige – på tre år

Totalt har 293 personer mist livet som brukat Fentanyl eller Fentanylanaloger ensamt eller i kombination med andra droger mellan 2014-2016. Statistiken grundar sig i rättsmedicinska obduktionsärenden i Sverige. Dessa utförs av Rättsmedicinalverket. Tittar man närmre på statistiken ser man att Fentanylanaloger gått om medicinskt framställd Fentantyl som vanligaste dödsorsak – på bara två år.

LÄS OCKSÅ: USA stängde droghandel på nätet

– Dödsfallen är jämt fördelat över landet medan heroin är knutet till storstäder. Om vi ska kunna stoppa den här utvecklingen måste sättet droger klassificeras på ändras så vi kan stänga ner webbshopperna som säljer drogerna, menar Niklas Lindroth.

Utgången i det åtal som väcktes i dagarna väntas ha stor bäring på hur polisen kan hantera säljarna i framtiden. Till sitt försvar menar de misstänkta att de inte visste vad de sålde. Narkotikapolis Lindroth är emellertid något skeptisk, på förhand.

– Oavsett domslut så visar detta återigen tydligt på problematiken med NPS, alltså nya psykoaktiva substanser. Inte ens säljarna vet exakt vad de säljer. Hur ska man då kunna dosera korrekt? Det är som rysk roulette, avslutar Niklas Lindroth.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.