Den minskade dödligheten i Västra Götaland följer samma trend som i resten av landet.
Den minskade dödligheten i Västra Götaland följer samma trend som i resten av landet. Bild: Håkan Johansson

Dödligheten för coronapatienter på iva minskar i Västra Götaland

Dödligheten för covidpatienter på iva inom 30 dagar har minskat i Västra Götalandsregionen. I mars låg dödligheten på 22 procent att jämföra med 20 procent i maj.
– Vi har lärt oss väldigt mycket om sjukdomen och har blivit bättre på att behandla den, säger Marga Brisman, biträdande regionchefsläkare med ansvar för patientsäkerhet på Västra Götalandsregionen.

ANNONS
|

Siffror från Svenska intensivvårdsregistret visar att dödligheten, eller mortaliteten för coronapatienter på intensivvårdsavdelningar (iva) inom 30 dagar, har minskat i hela landet.

I mars månad låg dödligheten på 22 procent medan den två månader senare var nere på 20 procent, något SVT Nyheter var först med att rapportera. I hela Sverige rör sig siffrorna från 34 procent i mars till 18 procent i maj.

Även i Västra Götalandsregionen ser man alltså samma utveckling. Marga Brisman, biträdande regionchefsläkare i VGR, ser positivt på utvecklingen.

– Det är såklart jättebra att det går ner och att färre också behöver intensivvård, säger hon.

ANNONS

LÄS MER: Sveriges iva-kapacitet ifrågasätts – personal och material riskerar att inte räcka

Lärt sig mer om sjukdomen

Hon pekar på ett antal punkter där man i regionen blivit bättre på att behandla patienter med covid-19-symptom. Den övergripande förklaringen är att det i dag finns mer kunskap om sjukdomen, än exempelvis i mars när dödligheten var klart högre.

Marga Brisman nämner två konkreta punkter där behandlingen blivit bättre. Bland annat har vetskapen om att coronasjuka har lättare för att utveckla blodproppar hjälpt till.

– Vi har lärt oss att man måste förebygga blodproppar med mycket kraftigare förebyggande behandlingar. Vi vet också att man tidigt måste ge andningshjälp på olika sätt så patienten inte blir jättedålig, säger hon.

Även att respiratorbehandlingen blivit bättre är en faktor som experter är inne på.

Huruvida det minskade trycket på iva påverkar siffrorna är hon däremot något mer tveksam till.

– Vi har ganska mycket andra patienter på iva så trycket är ganska högt ändå, men det är möjligt, säger Marga Brisman.

Prognosen: Kommer fortsätta att minska

Varför färre liv kunde räddas på iva i början pandemin är för tidigt att svara på, tycker Marga Brisman.

– Det kan ha att göra med vem som insjuknar, det är möjligt att man haft med sig olika grundsjukdomar i bagaget. Det är sådant som vi får utreda i efterhand, säger hon.

ANNONS

Tror du att dödligheten kommer minska ännu mer?

– Jag hoppas det. Om prognoserna stämmer ska det ju fortsatt gå långsamt neråt. Om vi fortsätter vara uthålliga med att hålla distans och ha god handhygien, hoppas jag innerligt att det ska fortsätta, säger Marga Brisman.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stämde inte procentantalet över dödligheten. Svenska intensivvårdsregistret skriver följande om felaktigheterna: Felet berodde på kriterier i uppdateringen mot befolkningsdatabasen och är nu rättat. Data är kvalitetskontrollerade under dagen. SIR beklagar djupt det inträffade. Våra kvalitetskontroller av processer har i just detta fall brustit.

Läs mer om rättelsen här

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

LÄS MER: Svaret alla väntar på – smittar coronaviruset i luften?

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS