Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Dödade sin barndomsvän - döms för mord

Tingsrätten dömde mannen i 40-årsåldern till rättspsykiatrisk vård för mordet på sin barndomsvän och mordförsök på sina grannar. I dag meddelade hovrätten sin dom - han döms även nu för mord och mordförsök till rättspsykiatrisk vård. - Sverige tycks vara det enda europeiska land där man kan dömas på det här sättet, säger mannens advokat Leif Silbersky om domen.

I december i fjol förvandlades en parmiddag till ett morddrama. Efter att de två familjerna avslutat middagen högg en man i 40-årsåldern sin barndomsvän med en kniv.
Medan gärningsmannens fru försökte rädda livet på mannen larmade offrets fru SOS.
– Han förblöder, säger kvinnan i samtalet som man kan ta del av i förundersökningen.
– Det är blod överallt, fortsätter hon.
Trots alla försök lyckades man inte rädda hans liv.

Försökte döda grannarna

Efter att ha dödat sin barndomsvän hämtade gärningsmannen en kniv och en yxa i sitt eget hem. Sedan gick han vidare till ett grannpar och attackerade dem med vapnen. Paret skadades mycket allvarligt och fick länge vård för sina skador.
När polisen kom till villaområdet i Onsala kunde de gripa mannen.
– Jag hade inget val, ska mannen då ha sagt till polisen.
Under utredningen har det framkommit att mannen mådde psykiskt dåligt. Han trodde att han var förföljd och övervakad. Barndomsvännen skulle, enligt hans teori, ha varit hjärnan bakom konspirationen och grannarna skulle ha varit inblandade.
Mannen har i förhör sagt att det är sannolikt att han utfört gärningarna.

Hovrättens dom

I våras dömde Varbergs tingsrätt mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Mannens advokat, Leif Silbersky, ansåg dock att mannen skulle frikännas.
– Jag är besviken eftersom tingsrätten funnit att min huvudman haft uppsåt att döda. Min uppfattning är att han är så psykiskt instabil att han saknar allt uppsåt.
Domen överklagades och på onsdagen meddelades domen i hovrätten. De fastställer tingsrättens dom och dömer därmed honom för mordet och mordförsöken. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård.

Det enda nya i domen är att hovrätten beslutar att befria mannen från att betala ersättning till staten för försvar och målsägarbiträde.

Ändra lagen

Hovrätten skriver i domen att det är utrett att mannen gjort sig skyldig till mord och mordförsök. De skriver att han varit i "tillräcklig grad medveten om sitt handlande vid gärningstillfällen och att han haft uppsåt till gärningarna".

- Jag beklagar domen därför att jag har en annan uppfattning när det gäller själva uppsåtsfrågan. Nu har tingsrätten och hovrätten funnit att man kan, trots att det gäller en sjuk människa, bedöma vederbörande som att han uppsåtligen har begått ett brott. Mitt sätt att se på det, som jag hade hoppats skulle få genomslagskraft i hovrätten, är att en frisk (mannens namn) skulle aldrig ha gjort sig skyldig till de här brotten. Och därför blir det en väldigt besynnerlig situation, säger Leif Silbersky och fortsätter.
- Sverige tycks vara det enda europeiska land där man kan dömas på det här sättet.
Hur kommer ni att göra nu?
- Om jag ska gå vidare eller inte kommer jag att fundera på. Vi har fyra veckor på oss. Men  under alla omständigheter bör lagen ändras så att vi ligger i samklang med europeisk rätt när det gäller hur vi betraktar sjuka människors uppsåt.
GP söker åklagaren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.