Sju döda ejdrar påträffades på torsdagen vid en vik på Orust.
Sju döda ejdrar påträffades på torsdagen vid en vik på Orust. Bild: Linda Börjesson

Döda fåglar på Orust förbryllar: "Väldigt underligt"

På torsdagen påträffades sju döda ejdrar i en vik på Orust. Kommunen ska nu skicka fåglarna till Statens veterinärtekniska anstalt för analys. Hur fåglarna hamnade där är ännu ett mysterium.

ANNONS
|

På torsdagseftermiddagen blev Linda Börjesson på miljöenheten i Orust kommun kontaktad av kustbevakningen. De i sin tur hade fått samtal från två fiskare som funnit sju döda ejdrar i en vik vid Rossön på Orust, något som Nyhetersto var först med att rapportera om. Hon hörde då av sig till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som bad henne åka ut och samla in fåglarna.

– Jag åkte ut till plats och samlade in de fåglar jag hittade. Vattnet steg ganska fort igår så det var två jag inte hittade, säger Linda Börjesson.

Enligt Linda ska fåglarna ha varit i gott skick, vilket tyder på att de inte legat i viken särskilt länge. Hur de hamnat där är ännu ett mysterium.

ANNONS

– Det enda vi vet är att det inte rör sig om något oljeutsläpp för de var väldigt rena och fina. De såg väldigt friska ut i mina ögon.

Ska skickas på analys

Fåglarna kommer skickas till SVA på måndag.

– Nu har vi lagt in fåglarna i frysen hos oss. Det är ingen idé att skicka dem idag, då blir det bara liggandes på posten och det är inte så käckt.

LÄS MER: Förundersökning inledd efter fynd av 14 döda rävar

SVA kommer då att undersöka fåglarna. Det finns ännu ingen klar teori om vad som kan ha hänt.

– Enda reaktionen jag fick var att det lät väldigt underligt, att finna så många på ett och samma ställe, säger Linda Börjesson.

Det var inte länge sedan man senast fann döda djur på Orust. I slutet av mars påträffades 14 rävar vid en vägkant på ön. Polisen inledde då en förundersökning om miljöbrott.

ANNONS