Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Köksmästaren Pia Nystedt på äldreboendet Forellen.

Dåligt vatten tvingar kocken att göra storkok

I köket på äldreboendet Forellen i Partille fick personalen koka 400 liter vatten på onsdagsmorgonen. Det otjänliga vattnet i kommunen får bara användas till disk och städ.

På Forellen serveras mat bland annat till gymnasieelever och boende på äldreboendet i samma hus. Köksmästaren Pia Nystedt har fått ändra rutinerna med anledning av det dåliga vattnet.

– I morse kokade vi vatten som nu får svalna i kantiner. Vi behöver dricksvatten till eleverna, kaffevatten till kafégäster och konferensgäster eftersom vi inte kan använda kaffebryggarna, säger hon.

Inför torsdagen räknar hon med att blir lite enklare eftersom vattnet kan kokas i förväg och svalna under natten.

Vattnet används till att skölja grönsaker och all beredning av matvaror. Men trots utökade arbetsuppgifter och att problemet kan komma att kvarstå en vecka är Pia Nystedt inte oroad.

– Vi är fem som jobbar i köket, en bra grupp så vi löser detta. Vad har vi för val? Det gäller att vara försiktig och använda lite mer handsprit än vi annars gör, säger hon.

Enligt P4 Göteborg tvingades Folktandvården på Kyrktorget hålla stängt på grund av vattenproblemen.

Den extraordinära situationen har också lett till rusning efter flaskvatten i Partille.

– Vi har fortfarande vatten kvar, men det är jättesvårt att bedöma om det kommer att räcka. Vi har beställt väldigt mycket i alla fall, och vi följer utvecklingen så noga vi kan, säger Jonas Kjellgren, butikschef på Ica Maxi i Allum.

Kommunens tekniske chef Per Söderqvist, jobbar med sin personal för att spåra orsaken till att vattnet innehåller koliforma bakterier. Det är bakterier som indikerar att det kan finnas farligare bakterier i vattnet.

– Vi jobbar febrilt med att analysera vattenprover i jakt på intressanta områden att granska närmare. Vårt eget vattenverk står stilla för ombyggnad så vi köper vatten från Göteborgs kommun, säger han.

Problemet uppstår någonstans efter att vattnet har passerat Partille kommungräns.

– Nu får vi se till att alla får tillgång till vatten och då gäller kokning i verksamheterna och att vi har brandposter med vatten i grannkommunerna, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.