Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sven Östlind, ordförandei Valås brukarråd, varnar för hälsorisker.

Dålig luft i förskolor

Dålig luft och trötta barn med huvudvärk fick föräldrar att agera. Miljöförvaltningen gick hårt åt Valås förskola. Men förskolan är inte unik – liknande problem finns i hela Mölndal.

Personal och barn upplevde att luften var dålig och många led av trötthet, huvudvärk och ögonirritation. I september 2008 klagade Valås brukarråd till kommunen som konstaterade att ventilationen inte var tillräcklig.

- Ombyggnader har gjort att ventilationsdon helt saknas i vissa rum. Dessutom kom det in luft från krypgrunden. Det kan vara en orsak till symptomen, säger miljö- och hälsoskyddsinspektören Charlotta Andersson.

Efter ett år har hon fortfarande inte fått alla uppgifter så att hon kan avgöra ärendet. Bedömningen hittills är att barnens hälsa riskeras och att det är barnomsorgs- och utbildningsförvaltningens ansvar att se till att barnens miljö är god.

- Jag tror inte att politikerna skulle stå ut med en sådan här arbetsmiljö och det här är barnens arbetsmiljö, säger föräldern Ann-Charlott Wohlers.

- Om barnen utsätts för sådan här hälsorisker kan man undra över samband med folksjukdomar som astma och allergier som visar sig senare i livet, säger Sven Östlind, ordförande i Valås brukarråd.

Han har fått signaler om att luften är lika dålig på många äldre förskolor i Mölndal. Det medger också skolledningen och fastighetsägaren. Men i motsats till miljöskyddsinspektörerna anser de att förskolorna lever upp till kraven redan i dag.

- De äldre förskolorna har svårt med ventilationen. De är inte byggda efter de normer som gäller i dag. Men de är godkända efter de mätningar vi gör som grundar sig på normerna som gällde när de byggdes, säger Lars-Gunnar Olsson, områdeschef för skola och förskola i Lindome.

Men det är bara halva sanningen enligt Sven Östlind.

- Vi har fått veta att fläktarna i så fall måste gå på fullfart, men då räcker inte värmen till. Därför kör man dem på halvfart. Man har inte heller räknat med att barngrupperna är större i dag.

Skillnaden mot dagens och 70-talets normer är avsevärd. Enligt kommunens konsult är till exempel ett rum som 1975 var godkänt för fem personer i dag bara godkänt för en person.

Att uppgradera alla byggnader till dagens normer skulle bli för dyrt enligt Olsson. I stället ses ventilationen över i samband med renoveringar, men många förskolor och skolor står på kö.