Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristine Rygge, vaccinationssamordnare covid-19 i Västra Götaland.
Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland hoppas på ett högre bokningstryck när 18-åringar kan boka tid. Bild: Thomas Johansson/TT

Då kan 18-åringar börja boka tid för vaccinering i Västra Götaland

Från och med onsdag, 30 juni, kan alla vuxna boka tid för vaccin i Västra Götalandsregionen. Beskedet kommer tidigare än väntat då det varit lågt tryck på bokningarna den senaste tiden.

Västra Götalandsregionen öppnar nu vaccinbokningen för alla vuxna. Från och med den 30 juni kan alla som fyllt 18 år boka tid.

– Det viktigaste du kan göra i sommar är att vaccinera dig och det känns roligt att nu kunna erbjuda alla vuxna i Västra Götaland en chans att hitta tid för att vaccinera sig mot covid-19, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Beslutet innebär att vaccinationsplanen ändras och bokningen öppnar för alla vuxna en månad innan det som tidigare aviserats.

LÄS MER: Boka vaccin mot corona i Göteborg och Västra Götaland – så gör du

Sjunkande bokningstryck senaste veckan

Anledningen är att regionen har märkt av ett sjunkande tryck på vaccinationstider den senaste veckan.

– Senaste veckan har vi fått signaler från vaccinatörer om att det gått lite trögt med bokningarna. Då valde vi att öppna upp hela vägen, ner till 18 år och äldre, för att använda vår kapacitet och inte riskera att stå med lediga tider, säger Kristine Rygge.

Fram tills på onsdag gäller åldersgränsen på 40 år och äldre, samt att riskgrupper kan boka tid. Därefter ska vaccinatörerna ställa om sina system till att alla över 18 år ska kunna boka tid.

LÄS MER: Vaccinmålet skjuts fram två veckor

Äldre får inte förtur för vaccinbokning

Hittills har hälften av regionens invånare fått minst en dos vaccin.

När bokningen nu öppnar för alla vuxna väntas bokningstrycket öka igen och Kristine Rygge påpekar att det inte kommer att finnas tid till alla samtidigt.

Den som tillhör en äldre åldersgrupp, och inte har lyckats boka en tid än, kommer inte att få förtur framför 18-åringarna på onsdag. Kristine Rygge säger samtidigt att det nu är en god vaccinationstäckning i de allra äldsta åldersgrupperna.

LÄS MER: Halva vuxna befolkningen har fått vaccin i Sverige – men inte i Göteborg

– Ja, man hamnar i samma grupp som 18-plussare om man inte hittills har vaccinerat sig. Men är det så att man har tyckt att det varit svårt att boka och leta upp en tid själv, eller inte har den digitala vanan, så finns alltid möjligheten att boka via telefon eller få hjälp via den regionala telefonsupporten.

Telefonsupporten nås på 010-473 94 30, men man kan inte boka tid där utan endast få hjälp med hur man gör. Först och främst hänvisas man till att boka tid själv via internet.

LÄS MER: Därför saknas flera vaccinatörer på hemsidan med lediga tider i VGR

LÄS MER: Så fungerar regionens nya hemsida med lediga vaccintider

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.