Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Då inleds arbetet på Nordreälvbron

Målet är att få fler busspendlare och snabbare restid mellan Kungälv och Göteborg. Söndagen den 10 november inleds arbetet med att bygga busskörfält på Nordreälvbron i Kungälv. Sommaren 2022 beräknas bygget stå klart.

Bron över Nordre älv i Kungälv är en del av motorvägen E6. Trafikverket har i flera år projekterat för att bygga busskörfält på Nordreälvbron. Och efter olika förseningar, på grund av överklaganden och upphandlingar, inleds nu arbetet på allvar. Busskörfält ska byggas i bägge riktningarna.

Fler ska välja bussen

– Det ska bli smidigare och snabbare för kollektivtrafiken att ta sig fram. Förhoppningen är att fler pendlare på sikt ska välja att ta bussen mellan Kungälv och Göteborg, säger Andreas Hellström, Trafikverkets projektledare.

Arbetet görs i tre etapper och kommer att hålla på i två och ett halvt år.

– Bron är gammal och vi gör samtidigt en välbehövlig renovering. När bron byggdes gjordes den öppningsbar för passerande fartyg men den funktionen används inte längre. Vi kommer att riva klaffarna och stabilisera bron och på så sätt minskar också bullret som stört boende i närheten, säger Andreas Hellström.

"Håll rätt avstånd"

Under högtrafiktid är två körfält öppna i vardera riktning på bron. I inledningen leds trafiken om till den östra sidan för att kunna arbeta på den västra. Körfälten blir dock något smalare och hastigheten sänks från 80 till 60 kilometer i timmen på vardagar klockan 06:00-17:00. Övrig tid på kvällar och helger gäller 80 kilometer i timmen.

– Håller trafikanten hastigheten 60 km i timmen och rätt avstånd till bilen framför, det vill säga 2 till 3 sekunders mellanrum så skall det inte bli värre köer än var det är idag. Det är när avstånden blir för långa som det bildas köer, Våra trafikanordningar är utformade för att klara ordinarie kapacitet men det är klart att inledningsvis kan det bli mer köer. säger Andreas Hellström.

Sommaren 2022 ska arbetet på Nordreälvbron vara klart.

– Då ska vägsträckan på bron också ha fått ny belysning, nya räcken, bullerskydd och ny beläggning, säger Andreas Hellström.

Bohusbron stängs av

Bohusbron – som sträcker sig över Nordre älv i Kungälv mellan pendelparkeringen Eriksdal och Fästningsholmen kommer att repareras delvis under samma tid, i slutet av november och början av december. Ett antal lager ska bytas och bron kommer att vara avstängd för reparation två långhelger vecka 48 och 49.

Nordreälvbron

Var: Kungälv, motorvägen E6 går över bron

Korsar: Nordre älv

Öppnade: 1968

Längd: 956 meter

Segelfri höjd: 12,5 meter

Renovering: Inleds 10/11 och pågår fram till sommaren 2022.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.