Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

07.20 på Centralstationen på torsdagen, dagen då Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken började gälla. Bild: Olof Ohlsson
07.20 på Centralstationen på torsdagen, dagen då Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken började gälla. Bild: Olof Ohlsson

Därför delar inte Västtrafik ut några munskydd

Det är först och främst resenärens ansvar att ha med munskydd i kollektivtrafiken – men Folkhälsomyndigheten rekommenderar även att kollektivtrafiken delar ut skydd till de som inte har. På torsdagen fanns det dock inga att få i Västtrafiks butiker.
– Vår förhoppning är att våra butiker ska kunna erbjuda munskydd med start nästa vecka, säger Kristian Lans vid Västtrafiks presstjänst.

På torsdagen började Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer för munskydd i kollektivtrafiken att gälla.

De gäller resenärer födda 2004 och tidigare där det inte går att boka plats, där det inte går att hålla avstånd och mellan klockan 7 och 9 på morgonen samt 16 och 18 på vardagseftermiddagar.

LÄS MER: Nya rekommendationer för munskydd: Det här gäller i kollektivtrafiken

I första hand är det individens ansvar att ha med sig och bära munskydd, men Folkhälsomyndigheten rekommenderar även kollektivtrafikbolag att tillhandahålla munskydd till de resenärer som inte har med sig eget.

Under veckan har Västtrafik kommunicerat att de kommer att tillhandahålla gratis munskydd i sina elva butiker ”så snart som möjligt”.

När GP på torsdagsmorgonen besökte butiken på Drottningtorget fanns det dock inga munskydd att få.

LÄS MER: Munskydd i kollektivtrafiken – så ser det ut i Göteborg

Västtrafik arbetar på att erbjuda munskydd

Enligt Kristian Lans, presskommunikatör på Västtrafik, arbetar man fortfarande på att kunna tillhandahålla munskydd.

– I början av nästa vecka kommer vi få en tydligare bild av tillgången. Vår förhoppning är att butikerna ska kunna erbjuda munskydd med start nästa vecka, säger han.

Tanken är att man som resenär kan få ett munskydd om man kan visa upp en giltig biljett. Enligt Västtrafik kommer dock tillgången att variera och man kan inte garantera att det alltid kommer att finnas munskydd att få.

Redan förra veckan förklarade Västtrafiks vd att det skulle vara omöjligt att dela ut munskydd vid hållplatser eller på kollektivtrafikens fordon på ett smittsäkert sätt.

LÄS MER: Västtrafiks resenärer kan inte förvänta sig gratis munskydd

Det är inget som har förändrats, enligt Kristian Lans.

– Det finns inget smittsäkert sätt att distribuera munskydd på vid hållplatser eller på fordon. Tillsammans med smittskyddet i Västra Götaland har vi kommit fram till att det är denna väg vi kan gå, säger han.

Resandet har minskat med 49 procent

I kollektivtrafiken kan man nu höra i högtalarna:

– Tack för att du håller avstånd och använder munskydd i rusningstrafik.

Västtrafik planerar även för att sätta upp planscher över hur man använder munskydd.

– Vi använder alla tillgängliga kanaler, vi har skickat ut nyhetsbrev till alla våra kunder med info, skriver i alla sociala medier och på vår hemsida. Det är en bred kommunikationsinsats från och med nu, säger Kristian Lans.

Enligt de senaste siffrorna har resandet med kollektivtrafiken minskat med 49 procent jämfört med samma period förra året (7-13 december). Resandet är fortfarande lågt, enligt Kristian Lans.

– Det är först på måndag som vi förväntar oss att det går upp.

LÄS MER: Så mycket kostar det att bära munskydd

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.