Luckorna som fungerar som kyrkans ögon finns på plats året runt, medan näsan och munnen bara finns där under sommaren.
Luckorna som fungerar som kyrkans ögon finns på plats året runt, medan näsan och munnen bara finns där under sommaren. Bild: Magnus Fyhr

Därför är kyrkan i Skärhamn så glad

Kommer man med båt till Skärhamn om sommaren är det svårt att undgå att en av byggnaderna verkar ha en särskilt positiv inställning. GP har tagit reda på bakgrunden kring vad som skulle kunna vara Sveriges gladaste kyrka.

ANNONS
|

Den som besöker Skärhamn på Tjörn i sommar möts av en kyrka på ovanligt gott humör. Ovanför hustaken spricker kyrktornet upp i ett glatt leende. Många som kommer till Bohuslän över sommaren undrar nog hur det kommer sig att kyrktornet har ögon, näsa och en stor glad mun.

– Det började med att Skärhamn var starthamn för seglingstävlingen Nordisk seglats 1996. Bengt Rosenqvist, som var kyrkoherde då, hade länge tyckt att det såg ut som att kyrkan hade två ögon och att det borde vara en glad mun där också, säger Liselott Henriksson, som är bokningsansvarig på Tjörns pastorat.

ANNONS

Ledningen för seglatsen kontaktade församlingen i Skärhamn och undrade om de skulle göra något tillsammans. Den 24 juni 1996 anlände båtarna som skulle delta i seglatsen till Skärhamn. På kvällen var det invigning och fullt med folk på berget vid kyrkan. I skenet av ett mäktigt fyrverkeri kunde besökarna för första gången se den leende kyrkan som avslutade dagen och invigningen.

– Kyrkoherden ville att det skulle se ut som att gud log mot båtarna, säger Liselott Henriksson.

Sedan dess har den glada munnen monterats på kyrkan i början av varje sommar. Den ler mot hamnen fram till att den plockas ned inför hösten.

LÄS MER:Masthuggskyrkans guldtupp glänser igen – liksom den kungliga hemligheten

Kyrkan i Skärhamn är en av två kyrkor i Sverige som ägs av en förening, där driften i huvudsak finansieras genom frivilliga bidrag och gåvor.
Kyrkan i Skärhamn är en av två kyrkor i Sverige som ägs av en förening, där driften i huvudsak finansieras genom frivilliga bidrag och gåvor. Bild: Henrik Granfors
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS