Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Cykelgarage bra skydd

Cykelgarage har sedan drygt tio år testas på olika platser i landet. Nu hakar Mölndal på som första kommun i Västsverig. Två cykelgaragen finns på plats från och med i går och är placerade vid Knutpunkt Mölndalsbro.
För 50 kronor per månad kan man gardera sig mot att få sin cykel stulen. Cykelgarage har funnits på flera orter runt om i landet i drygt tio år och de flesta som använt dem tycker att det är väl använda pengar. Garagen står oftast vid pendelstationer eller andra knutpunkter för kollektivtrafik och tanken är just att locka fler att åka kollektivt, även de som bor eller jobbar en bit från bussar, tåg eller spårvagnen.
- Det som lockar är ju tryggheten, men förutom cykeln får man också plats med hjälm, lite ombyteskläder, cykelpump och annat smått, så man slipper bära omkring på allt, säger Lisa Järner på gatukontoret.
Cykelgaragen är boxar av betong och målad plåt med plats för åtta cyklar vardera. Varje cykelbås är personligt och låsbart. Ingen insyn finns varken utifrån eller mellan båsen.
Så här funkar det. När man öppnar dörren knuffar man in cykeln som fångas upp av en fjädrad pendelarm. Cykeln reser sig då automatiskt på bakhjulet när man skjuter in den. Tack vare detta tar cyklarna också mindre markyta i anspråk. Åtta cyklar parkerade vid traditionella cykelställ på gatan fyller ungefär sju kvadratmeter markyta. Åtta cyklar i cykelgarage behöver bara 5,8 kvadratmeter.
- Nu får vi se hur det går. Garagen går att hyra från och med nu och vi har redan fått en hel del respons från företag som visat sitt intresse, säger Lisa Järner.
Sammanlagt finns det 16 garageplatser till uthyrning, men fungerar det bra kan det i framtiden bli fler, enligt Lisa Järner.
Vill man hyra plats ska man dock inte kontakta kommunen utan vända sig direkt till Pendula, en del av företaget BTS i Mockfjärd som huvudsakligen sysslar med olika typer av hissar.
Cykelgaragen är ett projekt i samarbete mellan Mölndals stad, Västtrafik och Vägverket.