Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Team Motogirls, som startade 2016, har vuxit snabbt och har nu cirka 70 medlemmar. Arkivbild: Martin Björklund

Crossklubben som lockar tjejer från hela Sverige

Team Motogirls ride for awareness lockar medlemmar från hela Sverige. Nu har de bildat en förening för att bli starkare och fortsätta arbeta för att stärka tjejer inom sporten och samtidigt sprida kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

GP har tidigare berättat om teamet som startade i Älvängen hösten 2016. De tre mammorna Malin Bengtsson, Malin Berntsson och Anette Hallgren har alla söner som kör motocross och var själva sugna på att testa. Samtidigt tyckte de att det behövdes ett lag för att lyfta tjejer och bryta normer inom den mansdominerade sporten.

De tre grundarna har också barn med olika former av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och genom arbetet med teamet ville de samtidigt sätta fokus på frågor kring hur det är att leva med en dold funktionsnedsättning, exempelvis adhd, Tourettes syndrom eller asperger.
– Många barn och ungdomar med dolda funktionsnedsättningar slutar idrotta tidigt, men motocross och enduro är en bra sport för alla. Det är en individuell idrott med mycket gemenskap runtomkring, säger Malin Bengtsson.

Vill lyfta tjejers prestationer

Det visade sig ganska snabbt att det var fler som tyckte att teamet hade en bra vision och i dag har Team Motogirls cirka 70 medlemmar totalt över landet. 
Nyligen blev de också en officiell förening, med ambitionen att skapa en större plattform för att lyfta tjejers prestationer inom motorsporten och nå ut med information om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

– Vår förening vill bjuda in till gemenskap och verka för att alla fortsätter idrotta. Vi vill också öka kunskapen och förståelsen för alla som lever med, vid sidan om eller på annat sätt kommer i kontakt med NPF. Vi har mycket tips och idéer som vi delar med oss av på sociala medier. Tanken är även att vi nu kan samarbeta med andra föreningar som jobbar med liknande frågor.

– Ju fler vi är desto större chans har vi att påverka. Vi har medlemmar mellan 7 och 55 år och det är en otroligt häftig känsla när vi samlas och kör tillsammans. Nu planerar vi för vårens läger där alla kan nätverka och dela med sig av sina erfarenheter. Kraften och glädjen tjejerna förmedlar till varandra är fantastisk.

Både tjejer och killar välkomna

Tjejerna som kör för Team Motogirls är spridda över Sverige och teamet har förare från nybörjare och motionärer till elit. När de nu är en förening har också en del killar blivit medlemmar, något som styrelsen uppskattar. 
– För oss är det viktiga en kravlös kärlek till sporten. Vill killar stötta oss är de självklart välkomna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.