Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Bild: Anders Ylander

Coronavirusets kurva i Västra Götaland planar ut

Kurvan håller på att plana ut i Västra Götaland. Enligt regionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg har spridningstakten minskat.

Under en pressträff som hölls av Västra Götalandsregionen på torsdagen berättade smittskyddsläkare Thomas Wahlberg hur läget ser ut i nuläget.

– Om vi följer utvecklingen över tid så startade det med en väldigt långsam ökning från 26 februari då vi hade vårt första fall. Sedan började vi få en liten ökning i början av april och sedan stabiliserade det sig igen, säger han.

Se VGR:s presskonferens om coronaviruset här.

– Och sedan för några veckor sedan fick vi en ökning och sedan har det de senaste två veckorna legat stabilt och den här kurvan har planat ut. Det är där vi just nu är.

Men Thomas Wahlberg menar att det inte är tillfälle att slappna av, även om spridningstakten har minskat.

– Men det är väldigt viktigt att vi är medvetna om att vi har fortfarande en smittspridning i vår region och alla våra kommuner. Så även om vi pratar om avplanade kurvor så pågår en smittspridning.

Över 350 döda i corona i Västra Götaland

I nuläget finns det 3 910 bekräftade sjukdomsfall i Västra Götaland, 2 204 kvinnor och 1 706 män.

354 personer har avlidit i regionen, 136 är kvinnor och 218 är män.

Flest bekräftade fall finns i Göteborg och södra Bohuslän. Flest fall per 10 000 invånare och kommun har dock Vänersborg, Tidaholm och Trollhättan.

– Vi har fortfarande många äldre på boenden som är drabbade. Det är viktigt att vi fortsätter göra allt vi kan för att begränsa och hålla nere smittspridningen. Det vi gör nu är det vi ser framöver i antal sjuka personer. Vi måste göra allt vi kan och fortsätter följa de råd och rekommendationer, säger Thomas Wahlberg som poängterar att man ska stanna hemma om man är sjuk eller har minsta sjukdomssymtom.

– Var gärna utomhus men undvik större sammankomster, fester och trängsel. Håll avstånd både inomhus och utomhus. Undvik kollektivtrafik och håll nere resandet. Fortsätt hålla i, säger Thomas Wahlberg.

I en tidigare version av denna text stod det att antalet fall i Västra Götaland minskar. Det stämmer inte.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.