Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Smittspårningsarbetet har hamnat i fokus när antalet nya fall av det nya coronaviruset har ökat. Bild: Thomas Johansson/TT

Coronaviruset i både Göteborg och Borås – smittskyddet delar upp resurserna

Sedan i förra veckan har Smittskydd Västra Götaland varit i stabsläge.
I en dryg vecka riktades mycket fokus på Göteborgsområdet. Men efter att coronafall nu också bekräftats på andra platser i regionen, har resurserna fått fördelas om.
– Vi skruvar och justerar vårt arbete hela tiden, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

På en vecka bekräftades elva fall av det nya coronaviruset i Göteborgsområdet. Det innebar att Smittskydd Västra Götaland fick aktivera det arbete med viruset som de förberett i flera veckors tid.

– I samband med det första fallet gick vi upp i stabsläge. Det har varit fler fall i Göteborg, så det har varit naturligt att vi här i Göteborg har jobbat hårt med detta. Då har vi också fått hjälp av övriga medarbetare i regionen, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Han fortsätter:

– Än så länge tycker jag att det har fungerat väl, även om det är väldigt mycket att göra.

LÄS MER: Coronafall utanför smittkedjorna har kunnat undgå upptäckt

Får hela tiden anpassa

Det första fallet i regionen – och det andra totalt i Sverige – bekräftades onsdagen den 26 februari. En man i 30-årsåldern, som varit i norra Italien, konstaterades då smittad av det nya coronaviruset.

– Innan första fallet hade vi jobbat i ganska många veckor med att förbereda oss på ett första fall. Vi förberedde hur vi skulle jobba då, hur vi skulle hantera kontaktspårningen och lägga upp arbetet. Sedan när det väl började kunde vi jobba utifrån det.

LÄS MER: Efter coronautbrottet: Löfven besökte Östra sjukhuset

I kontaktspårningen kring regionens första smittade hittades två ytterligare fall. Därefter har antalet smittade, och antalet smittkedjor, alltså fortsatt att öka.

– Vi skruvar och justerar vårt arbete hela tiden. Nu känns det nog som att vi fått in väldigt bra rutiner, kring hur vi gör och så. Sedan får vi hela tiden förstås anpassa oss, utifrån om det händer något nytt.

LÄS MER: Smittskyddsläkarens uppmaning: "Viktigt att man inte går till arbetet när man är förkyld"

Ökat Boråsfokus

Något nytt hände under torsdagen, eller snarare onsdagskvällen då den aktuella smittspårningen påbörjades.

Då konstaterades regionens första fall utanför Göteborgsområdet, när en person som provtagits i Borås testades positivt för det nya coronaviruset.

LÄS MER: Nytt coronafall bekräftat i Västra Götaland – det första i Borås

Smittskydd Västra Götaland delar normalt sett upp arbetet i fyra områden: Borås, Skövde, Uddevalla och Göteborg, där huvudkontoret finns.

– Nu har vi gjort så att vi fördelat resurserna utifrån behovet, kan man säga. Vi har gått upp i beredskapsgrad, och gjort en beredskapshöjning inom smittskyddet, säger Thomas Wahlberg och fortsätter:

– Det är stabsläge hos oss, och på det sättet har vi också kunnat fördela resurser internt. Så vi har sett vad vi behöver göra för att anpassa arbetet bäst. Men man kan säga att det är vanlig ledning, i hur vi fördelar arbetet. Än så länge kan vi hantera det.

LÄS MER: Läkare oroad över hur större smittspridning ska hanteras

Det första bekräftade fallet i Borås, har nu också inneburit ett något ökat smittspårningsarbete i staden. Det berättar Thomas Wahlberg på torsdagseftermiddagen.

– De doktorer som normalt brukar vara i Borås, är till exempel i Borås i dag. Så de utgår därifrån. Sedan tänker jag mig att vi behöver fördela om resurserna hela tiden.

LÄS MER: Smittkedjorna som spåras i Göteborgsområdet

LÄS MER: Coronasmittade mannens väg – från symptom till isolering

LÄS MER: Därför beskrivs coronaviruset på olika sätt till allmänheten och vårdpersonal

LÄS MER: Förhöjd risk för allmän spridning av nya coronaviruset i Sverige

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.