Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Coronasmittan skenar i Strömstad – lokala restriktioner införs i kommunen

Gränsen mot Norge är stängd efter att en mer smittsam coronavirusmutation fått spridning. Nu skenar smittan – på svenska sidan av gränsen.
I Strömstad införs lokala restriktioner på tisdagen efter en dramatisk smittoutveckling.

Sveriges gräns mot Norge har varit stängd i en vecka. Spridningen av en befarat mer smittsam virusmutation, med ursprung i Storbritannien, hade lett till restriktioner i Osloområdet och den svenska regeringen såg anledning att agera.

Nu skenar coronasmittan vid gränsen – i Strömstad. Medan smittspridningen har minskat markant i Västra Götaland som helhet, har trenden varit direkt motsatt i den nordvästra kommunen i regionen.

I nuläget tyder dock inget på att smittspridningen i Strömstad beror på just den brittiska mutationen, menar Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

– Ett visst antal prover, inte alla, har analyserats på två olika laboratorier och man har inte funnit något fall av Englandsstammen med koppling till Strömstad, säger han.

LÄS MER: Coronasmittan minskar i nästan alla kommuner i Västra Götaland

Uppmanas begränsa alla kontakter

Från och med tisdagen inför kommunen lokala restriktioner, efter uppmaning av Smittskydd Västra Götaland. Bland annat stängs flera kommunala verksamheter ner och högstadiet återgår till distansundervisning.

Uppmaningen från smittskyddet är dessutom att begränsa sina kontakter till den närmaste familjekretsen, undvika träningslokaler och onödiga besök i butiker.

Vecka 3 hade Strömstad klart flest fall sett till folkmängden av samtliga 49 kommuner i Västra Götaland. Preliminära siffror från förra veckan tyder på att antalet nya fall nästintill har fördubblats från rekordnivån: 105 nya fall upptäcktes vecka 4. Utvecklingen framöver är oviss.

– Man får utvärdera vad som händer nu, de närmaste dagarna och närmaste veckan.

LÄS MER: Nu är gränsen mot Norge stängd

Utbrott i ishall i Halden

Kopplingen till Norge finns – och där står kommuner på andra sidan Svinesund just nu i fokus. I Halden har nyligen ett stort utbrott, med ett 50-tal smittade, kunnat knytas till en ishall.

Åtminstone en av personerna bar på den brittiska virusmutationen, uppgav Haldens kommun i söndags. Analyser av andra prover från utbrottet pågår.

Från Strömstad har det samtidigt alltså ännu inte upptäckts något som tyder på att ökningen beror på den virusvariant som befaras vara mer smittsam, så utbrottet där behöver nödvändigtvis inte bero på kopplingen till Norge.

– Strömstad har varit en av de kommuner som har haft allra minst antal fall, lägst andel bekräftade fall, under nästan hela pandemin. Det är i alla fall en möjlig förklaring till att många insjuknar där just nu. Sedan om det har koppling till Norge eller inte vågar vi inte säga, men vi har inte några virologiska bevis på det, säger Leif Dotevall.

LÄS MER: De letar efter farliga mutationer av coronaviruset

Stängd gräns påverkar Strömstad

Kommunen fick indikationer om den förvärrade smittoutvecklingen på måndagen, och besluten om skärpta restriktioner fattades därefter.

– Framför allt är det de yngre åldersgrupperna som påverkas, som tidigare har kunnat träna i våra lokaler till exempel. Det stängs nu på inrådan av smittskyddet, som ser att det måste begränsas en period, säger Maria Kvarnbäck, kommunikationschef på Strömstads kommun.

Strömstad har stuckit ut även tidigare i pandemin. Bland annat var smittspridningen länge lägre än på många andra håll, men antalet nya fall höll sig å andra sidan också på en högre nivå när andra kommuner minskade i början av hösten.

GP har tidigare rapporterat om hur restriktionerna i Norge drabbat gränshandeln i Strömstad hårt. Nu påverkas kommunen kanske hårdare än någonsin – av såväl smittan som restriktionerna.

– Det är verkligen ett tufft läge, på många sätt, säger Maria Kvarnbäck.

LÄS MER: Coronasmittan minskade plötsligt i Sverige – Tegnell: ”Immuniteten måste spela någon roll”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.