Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Coronasmittan minskar – kvar på hög nivå i Västra Götaland

Minskningen av smittspridningen går trögt i Västra Götaland. Medan sjukvården fortsatt är ansträngd testade över 5 094 personer i regionen positivt för covid-19 förra veckan.

Det är tredje veckan i rad som antalet nya fall minskar i Västra Götaland, men det är fortsatt inga kraftiga förändringar. Förra veckans minskning är på cirka fyra procent jämfört med veckan innan.

– I över ett halvår är det minst 4 000 personer i veckan som har fått covid-19 i Västra Götaland. Pandemin är envis. Vi måste svara med samma mynt – vi ska vara envisa och uthålliga, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Umgås bara med de du normalt träffar. Håll avstånd och undvik trängsel både inom- och utomhus. Arbeta hemifrån så ofta du kan och använd munskydd i kollektivtrafiken samt i trånga inomhusmiljöer.

LÄS MER: Utbrott av corona bland barnfamiljer på Donsö

Högt covid-19-tryck på iva

Belastningen på sjukvården i regionen är nämligen fortsatt hög. Även om det totala antalet covid-19-patienter har blivit färre, syns ännu ingen märkbar minskning inom den resurskrävande intensivvården.

LÄS MER: Medan du sover pågår kampen för att rädda liv på covid-iva

På tisdagsförmiddagen vårdas 66 covid-19-patienter på regionens intensivvårdsavdelningar.

– Vi hoppas och tror fortfarande att trycket ska lätta snart. Men för att lyckas med det behöver vi alla följa smittskyddsläkarens rekommendationer samt ta emot den vaccination som erbjuds när det blir vår tur. Nu vill vi inte att fler blir sjuka, säger Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör.

LÄS MER: Vårddirektören tror att flockimmunitet mot corona snart är uppnådd

LÄS MER: Nu inleds fas 4 av coronavaccinationen överallt i Västra Götaland

LÄS MER: Fullbokade tider på flera håll när fas 4 av vaccinationen inleds

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.