Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Coronasmittan minskar i nästan alla kommuner i Västra Götaland

Smittspridningen av covid-19 har de senaste veckorna minskat i Västra Götaland, och förra veckan var det tydligt att det gäller så gott som samtliga kommuner.
Inom Göteborg syns också stora skillnader på stadsdelsnivå.

Efter nyårsveckan konstaterades att smittspridningen ökade i 40 av 49 kommuner i Västra Götaland. Nu är läget det omvända. Antalet nya fall av covid-19 minskar, eller är oförändrat, i 40 av 49 kommuner.

Minskningen har synts i tre raka veckor, och förra veckan blev det än mer tydligt. 29 procent färre fall upptäcktes då jämfört med vecka 2.

– Jag tror att mycket av förklaringen är att vi har haft julledigheter och helger, och jag tror att väldigt många har träffats i mindre sammanhang utan rörlighet till arbete och annat. Det har säkert bidragit. Det bidrar absolut också att många försöker följa olika råd, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Minskningen är genomgående över hela regionen, och i de få kommuner där antalet nya fall trots allt har ökat handlar det om relativt små ökningar.

NU-sjukvården mest covid-belastad

Sjukhusen inom NU-sjukvården i Fyrbodal är just nu hårdast belastade, jämfört med de senaste veckorna. Där är antalet covid-19-patienter fortsatt nära rekordnivån, medan andra sjukhus sett minskningar.

Antalet nyinsjuknade i området skulle emellertid kunna tyda på en ljusning framöver.

– Även där har det minskat generellt, om man ser till deras upptagningsområde, säger Thomas Wahlberg.

Fortsatt mest smitta i Storgöteborg

Ser man till de fyra kommunalförbund som Västra Götaland delas in i har Göteborgsregionen sedan flera veckor tillbaka haft flest fall per invånare.

Nu minskar smittan i 11 av de 13 kommuner som ingår i kommunalförbundet, och i Stenungsund och Tjörn rör det sig endast om en ökning med en handfull fall. Trots det håller trenden i sig:

– Göteborgsregionen är fortfarande det kommunalförbund med högst smittspridning.

Minskning i Göteborgs stadsdelar

Sett till Göteborgs kommun tycks smittspridningen minska generellt också. Antalet nya fall minskar på samtliga håll inom stadens gränser.

Av de tidigare stadsdelsnämndsområdena upptäcktes flest fall under vecka 3 i Askim-Frölunda-Högsbo. Där minskade ändå antalet nya fall med 69 stycken.

Thomas Wahlberg betonar, trots det bättre läget, att smittspridningen ändå inte är liten. Alla behöver därför fortsätta tänka på sitt agerande, menar han.

– Det är jätteviktigt nu att vi inte börjar släppa på olika saker och att vi inte häller bensin på brasan. Då kommer det verkligen att sätta fart och bli en ordentlig rekyl av det här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.