Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Coronafallen ökar igen – smittskyddsläkare varnar

Efter fem veckor av minskningar ökade covid-19-fallen i Västra Götaland förra veckan. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg betonar därför vikten av att stanna hemma vid symptom.

Fallen av covid-19 ökar med 23 procent i regionen, men på grund av den förhållandevis låga smittspridningen betyder det inte något dramatiskt sett till antalet fall.

Totalt upptäcktes 737 fall i hela Västra Götaland, vilket är fler än de tre senaste veckorna men färre än de sju veckorna dessförinnan.

LÄS MER: Fortsatt smittspridning av corona att vänta i vinter

Ska stanna hemma vid symptom

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, ser emellertid risker med utvecklingen. Det faktum att restriktionerna lättades för en månad sedan har gjort att fler rör sig i samhället, men rekommendationen om att stanna hemma vid förkylningssymptom ligger kvar.

– Det har hela tiden funnits en smittspridning i samhället och nu ser vi en ökning av nya fall. Om du får symptom på luftvägsinfektion – stanna hemma och utsätt inte andra för smitta. Och om du inte har vaccinerat dig är det dags nu, säger Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Vårddirektören: ”Vore oroande”

Folkhälsomyndighetens scenarier för hösten och vintern pekar på att smittspridningen av covid-19 kommer att fortsätta. Inom sjukvården finns en viss oro för det, även om antalet covid-19-patienter fortsatt är på låga nivåer.

– Situationen i vården är ansträngd och pandemin bidrar till att det tuffa läget består. Det vore oroande om smittspridningen skulle ta fart på nytt, säger Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland.

LÄS MER: Sahlgrenska lägger ner pandemigrupp

LÄS MER: Vaccinkrav för vårdpersonal införs i Uddevalla

LÄS MER: Majoritet unga positiva till coronavaccin – innan det fanns

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.