Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg ser hur smittspridningen är stor, samtidigt som trycket på vården ökar. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg ser hur smittspridningen är stor, samtidigt som trycket på vården ökar. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Coronafallen ökade med 28 procent under nyårsveckan

Sjukvården blir allt mer belastad och intensivvården har på kort tid behövt fördubbla sin kapacitet. Då fortsätter allt fler att få covid-19.
Under nyårsveckan upptäcktes 8 204 fall i Västra Götaland – en ökning med 28 procent mot veckan innan.

Antalet nya fall i Västra Götaland minskade under julveckan, men efter förra årets sista vecka kan man konstatera att det bara var tillfälligt. 8 204 nya fall mellan den 28 december och 3 januari är i nivå med vecka 51.

– Vi har fortfarande en stor smittspridning i samhället. Vi måste alla göra allt vi kan för att förhindra smittspridning. Det gäller ständigt och i alla situationer för att skydda oss själva och andra från smitta. Var inte ute och rör dig bland andra människor om det går att undvika – träffa bara de du bor med, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Dystra starten på 2021 – klart fler med corona på IVA i Västra Götaland

Hård belastning på vården

Vårdbehovet för covid-19 ökar i regionen, den senaste tiden även på intensivvårdsavdelningarna (IVA). Bland annat har Sahlgrenska universitetssjukhuset på tre veckor behövt tredubbla sin IVA-kapacitet.

Den allt tyngre belastningen oroar Jan Kilhamn, beslutsfattare i regional särskild sjukvårdsledning.

– Vi arbetar på olika sätt för att utöka intensivvården men det är oroande att alltfler blir allvarligt sjuka. Belastningen på vården har successivt skruvats upp ända sedan oktober. Jag vill vädja till alla att göra sitt bästa för att undvika smitta. Så länge smittan ökar kommer trycket på vården att följa efter, säger han i pressmeddelandet.

LÄS MER: Så är coronaläget i Västra Götaland i dag 5/1

LÄS MER: Mardrömmen på IVA blev sann – platserna på Sahlgrenska fick tredubblas på tre veckor

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.