Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Corona-smittad personal på sjukhuset i Varberg

Ett av de nio coronafall som konstaterats i Halland är en anställd på Varbergs sjukhus.

En anställd på intensivvårdsavdelningen på Varbergs sjukhus har bekräftats vara smittad med coronavirus. Smittan konstaterades sent på tisdagseftermiddagen.

Sjukhusmedarbetaren har varit hemma från jobbet i en dryg veckas tid. Personen har inte varit på jobbet sedan symptomen började uppträda.

– Vi har gjort en smittspårning både bland de patienter och de medarbetare som den smittade har varit i kontakt med. Vi har testat fler anställda, men inte fått tillbaka provresultaten ännu, berättar sjukhuschefen Carolina Samuelsson.

De patienter som den smittade varit i kontakt med har däremot inte testats.

– I de fallen har det gjorts en klinisk bedömning. Ingen av de patienterna har uppvisat några symptom som tyder på att de smittats, säger Samuelsson.

Misstänks ha smittats utomlands

Den smittade sjukhusanställde har befunnit sig utomlands och hypotesen är att personen har blivit smittad där.

– Personen har befunnit sig i norra Alperna, i Österrike. Området har inte tidigare varit klassat som ett riskområde utan blivit det under de senaste dagarna. Det är också därför som den anställde har testats först nu, efter att riskområdet utvidgats, säger Samuelsson.

Risken att smittan ska spridas vidare på sjukhuset bedöms som låg.

– Det är den bedömningen vi gjort tillsammans med smittskyddet utifrån den smittspårning som skett och det vi vet just nu, säger Samuelsson.

Mer information kommer att kommuniceras ut i takt med att ytterligare provsvar kommer in, sannolikt redan under onsdagen.

”Region Halland kommer att gå vidare med smittspårning eftersom det kommit till verksamhetens kännedom att fem personer i personalgruppen vid intensivvårdsavdelningen i Varberg har insjuknat med luftvägssymptom. De är inte i tjänst och provtas under dagen. Ingen av dem har uppvisat symptom som gör att man misstänker att de har covid-19”, skriver Region Halland i ett pressmeddelande vid 14-tiden på onsdagseftermiddagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.