Cistern avspärrad i Falkenberg – explosionsrisk

En cistern innehållande 500 ton melass drabbades på onsdagen av överhettning i Falkenbergs hamn. Ett större område runt omkring utrymdes och spärrades av. Räddningstjänsten håller just nu på att tömma cisternen.

ANNONS
|

Larmet inkom vid sju tiden på onsdagsmorgonen om att en cistern innehållande melass har blivit överhettad i Falkenbergs hamn. Ett område på 600 meter är avspärrat och ett område på 200 meter runt cisternen är utrymt.

– De har jobbat med att få ut melassen under natten, arbetet pågår fortfarande. Det är väldigt trögflytande så det tar lite tid, sa Peter Karlborg, inre befäl vid räddningstjänsten i Halland på torsdagsmorgonen.

Ämne som används vid foderproduktion

Cisternen innehåller 500 ton melass, en sockerprodukt som bland annat används till foderproduktion.

– För att få den att flyta måste den värmas upp, nu har den blivit för varm så värmen har skenat, säger Klaus Heinsvig, ställföreträdande räddningschef vid räddningstjänsten Väst.

ANNONS

Om värmen ökar för mycket finns det en risk att cisternen går sönder eller i värsta fall exploderar.

– Då får vi ut flytande socker, vilket utgör en stor brandrisk, säger han.

Brand- och explosionsrisk

Räddningstjänsten arbetar först med att kyla cisternen med vatten för att få ner temperaturen. Prover som under onsdagen togs på melassen visade på ett sjunkande pH-värde.

– Det innebär en ökad brand- och explosionsrisk, beslut har därför tagits om att försöka pumpa ut melassen, sa Klaus Heinsvig på onsdagen.

Räddningstjänsten har fraktat upp vallar på ett grustag för att sedan kunna tömma ut melassen där. Den vallar även upp ut mot Ätran som rinner genom Falkenberg.

– Vi utökar skyddet. Skulle slangen brista håller vi på att lägga upp fördämningar, sa Klaus Heinsvig.

Tömningsarbetet går långsamt

Sedan klockan 17 på onsdagen håller räddningstjänsten på att pumpa ut melassen ut ur cisternen, men man har stött på svårigheter.

– Tömningen går väldigt, väldigt långsamt, sa Klaus Heinsvig vid 21.30 på onsdagen.

På torsdagen var prognosen att arbetet skulle fortgå till 15-tiden. Brandrisken ses som minskad.

Området är fortfarande avspärrat, då det fortsatt är varmt och de kemiska reaktionerna i marken fortfarande sker.

ANNONS