Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Christoffer Alperud och Martin Larsson slängde sig i det kalla vattnet för att rädda mannen. Bild: Privat, Mikael Berglund

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Christoffer och Martin slängde sig i vattnet – räddade livet på dumperförare

De båda plåtslagarna struntade i kafferasten. Det räddade med största sannolikhet livet på en dumperförare vars tunga fordon plötsligt gled ner i havet och försvann.
– Vi fick nog upp honom i sista stund, säger Christoffer Alperud, en av hjältarna.

Dramat utspelades på Klädesholmen på Tjörn på fredsmorgonen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De båda plåtslagarna Christoffer Alperud, 23 och Martin Larsson, 44, befann sig på taket vid ett pågående husbygge. Eftersom det var vindstilla passade de på att arbeta och hoppade över kafferasten.

Medan de jobbade hade de observerat dumpern som körde fram och tillbaka för att tippa sprängsten i det pågående hamnbygget på området intill.

Marken började rasa

LÄS MER: Dumper välte – föraren i vattnet

– När dumpern backat för att tippa såg vi plötsligt hur marken började rasa. Släpet började glida – sedan rullade hela maskinen ner i vattnet och försvann i djupet. Det gick väldigt snabbt, berättar Christoffer Alperud för GP.

Trots den chockerande synen reagerade han och Martin Larsson blixtsnabbt.

De kastade sig ner för byggställningen, fyra våningar, vrålade högt för att få fler att reagera och sprang allt vad de kunde bort till olycksplatsen.

– Vi såg hur mannen låg och flöt med huvudet neråt. Martin drog av sig tröjan, kastade sig i det kalla vattnet och simmade ut till mannen som befann sig cirka 25 meter ut, medan jag slog larm, berättar Christoffer.

Blå i ansiktet

När Martin kom fram till föraren var han livlös och blå i ansiktet.

– Martin skrek att han behövde hjälp så jag slängde mig i vattnet och simmade ut. Med gemensamma krafter lyckades vi dra in honom, säger han och fortsätter:

– Men på grund av höjdskillnaden kunde vi inte få upp honom direkt. Jag satt med honom i knät, han var delvis i vattnet och vi gjorde vad vi kunde för att få liv i honom, klappade på honom och ropade för att få kontakt.

– Vi satt så i flera minuter, till slut började han hosta och fick upp vatten och blod. Det var en otrolig lättnad när han började röra på sig och kunde säga några ord, berättar Christoffer Alperud.

Inte livshotande

Vid det laget hade räddningstjänsten anlänt och man lyckades få upp föraren till markplan. Föraren, en man i 45-årsåldern, fördes till sjukhus för vård. Hans tillstånd betecknas som allvarligt men inte livshotande.

När GP pratade med Christoffer Alperud hade det gått några timmar sedan den dramatiska händelsen.

"Är riktiga hjältar"

– Nu börjar nog reaktionen att komma, man är skakig och tom i huvudet. Samtidigt finns en stark känsla av lättnad, att vi fick liv i honom, att vi faktiskt gjorde något bra. Det känns väldigt skönt, säger han.

Håkan Eliasson, de båda plåtslagarnas chef, skräder inte orden.

– Fantastiska killar. De räddade mannens liv och är riktiga hjältar. Jag är oerhört stolt över dem. De visade civilkurage utöver det vanliga – det värmer i hjärtat att ha sådana människor omkring sig, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.