Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christian nekades jobb för funktionshinder

Barnskötaren Christian Frosch fick inte fortsätta arbeta hos Mölndals stad när man upptäckte att han hade en synnedsättning. Nu har han anmält Mölndal till Handikappombudsmannen, HO, för diskriminering på grund av funktionshinder.
- Jag är kvalificerad barnskötare genom min gymnasieutbildning på Hulebäcksgymnasiet. Jag har under samtliga arbetstillfällen känt mig omtyckt och mina arbetskamrater tycker att jag är lätt att samarbeta med, förklarar Christian.
Hans funktionshinder gör att han har svårt att läsa mycket finstilt skrift och så ser han dåligt på långt håll. De få anpassningar som behövt göras med hänsyn till sysselsättningen är att kollegorna skrivit större text och att Christian ibland använder förstoringsglas när han läser.
- Mölndals stad påstår sig vara orolig över misstag som kan ske på grund av min synnedsättning. Efter flera månader som vikarie i kommunens bemanningsenhet har staden nu utan några konkreta skäl avbrutit min anställning.
Arbetsgivaren har vid tillfälle påtalat att man upptäckt Christians synnedsättning när han satt och läste med hjälp av förstoringsglas.
- Jag känner inte till några regler som ger mig informationsplikt. När jag anlitades av bemanningsenheten efterfrågades heller inget friskhetsintyg eller liknande, minns Christian.
Istället kallades han till företagshälsovården för synundersökning. Dessutom skulle läkaren avgöra om han var kapabel att arbeta med barn eller ej.
- Det kändes mycket kränkande att ingen från staden frågade mig om hur jag tyckte att arbetet gick och om barnen trivdes med mig. Istället fick jag veta att om jag inte godtog detta erbjudande så hade jag gjort mitt val i den här frågan.
Chefen för barnomsorgs- och utbildningsförvaltningen Lars-Erik Larsson säger sig känna till att Mölndal blivit ett fall för handikappombudsmannen.
- Personalchefen är informerad om anmälan och den har även behandlats i personal- och organisationsutskottet. Vi avvaktar nu handikappombudsmannen utslag och besked om HO tänker gå vidare eller inte med sin utredning.