Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Chefen vid Herrljunga kommun valde att säga upp sig innan utredningen var klar. Bild: Per Anger
Chefen vid Herrljunga kommun valde att säga upp sig innan utredningen var klar. Bild: Per Anger

Chef i Herrljunga kommun attesterade fakturor från närstående

En chef i Herrljunga kommun stängdes av och utreddes för att ha skrivit under fakturor från en närståendes företag. Polisanmälan diskuterades men innan utredningen var klar valde chefen att sluta.
– Jävsituationen var uppenbar, säger kommundirektören Ior Berglund.

Att chefen attesterade fakturor var inget märkligt – det ingick i jobbet.

Men när kommunledningen i början av året fick kännedom om att en betydande del av fakturorna kom från ett företag med nära koppling till chefen reagerade den.

"Handlar om trovärdighet"

Chefen stängdes av med omedelbar verkan och en utredning tillsattes.

– Det är uppenbart att en person med det ansvaret måste vara medveten om att man inte kan sätta sig i en situation där jäv ens kan misstänkas, säger Ior Berglund, kommundirektör i Herrljunga.

Hon fortsätter:

– Det är en trovärdighetsfråga. Det handlar om trovärdighet mot skattebetalarna, mot arbetsgivaren och inte minst mot andra leverantörer, betonar hon.

">
Ior Berglund, kommundirektör i Herrljunga, säger att rutinerna ska skärpas och att informationen kring regelverket ska bli bättre. Bild: Privat
Ior Berglund, kommundirektör i Herrljunga, säger att rutinerna ska skärpas och att informationen kring regelverket ska bli bättre. Bild: Privat

Fakturorna som attesterades gällde varor och tjänster som kommunen köpte in för hundratusentals kronor under flera år, även före det att chefen anställdes.

– Jag vill betona att det inte var något fel på köpen i sig. Det var varor och tjänster som vi skulle ha. Det var inga överköp och inga onormala summor. Problemet var att vi såg jävssituationen som uppenbar eftersom det fanns en tydlig koppling mellan den attesterande chefen och företaget som fakturerade. Någon annan borde ha attesterat i de fallen, säger Ior Berglund.

Utreddes – valde att lämna

Kommunen satte igång en utredning. Polisanmälan diskuterades men gjordes aldrig.

– Kommunen hade inte lidit ekonomisk skada och brott var svårt att styrka. Däremot bedömde vi jävsituationen som tydlig och allvarlig, säger Ior Berglund.

Innan den interna utredningen var klar valde chefen att säga upp sig.

– Vi hann aldrig komma till avslut i den delen, allt gick ganska fort. Det var uppenbart att förtroendet för varandra inte fanns kvar, säger Ior Berglund.

Chefen lämnade under våren. Utöver ordinarie avtal har det enligt kommundirektören inte betalats ut några extrapengar i samband med att parterna skiljdes åt.

Skärper rutiner

Efter det inträffade har Herrljunga kommun valt att skärpa rutiner och kontroll i samband med attestering.

– Vi har stärkt information och utbildning så att alla tydligt vet vad som gäller, säger Ior Berglund.

GP har utan framgång sökt den före detta chefen för kommentar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.