Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centerpartiet på Öckerö hoppas på Lööfeffekt till nästa val

I 20 år hade Centerpartiet ingen verksamhet alls på Öckerö. Nu siktar partiet på att komma tillbaka i kommunfullmäktige, efter att ha varit tre röster ifrån ett mandat i valet 2018.
– Det finns så stora möjligheter för Centerpartiet på Öckerö, säger partiledaren Annie Lööf.

Under onsdagskvällen besökte partiledaren Annie Lööf Öckerö. Besöket skedde digitalt, men för ett av landets minsta och Centerföreningar var det ändå en stor grej att få träffa partiledaren.

– Vi är tolv medlemmar, så det är en jätteliten krets, säger gruppledaren Ulrika Engmér Sandström, som hoppas att mötet ska ge extra kraft i arbetet mot målet att komma tillbaka i kommunfullmäktige efter nästa val.

Försvann efter konflikt

I samband med att Miljöpartiet etablerade sig på Öckerö i mitten av 1990-talet utbröt konflikter inom Centerpartiet. Det slutade med att partiet lade ned verksamheten i kommunen.

I 20 år var Centern helt borta från kommunpolitiken på Öckerö. Först 2015 kom verksamheten igång igen.

Ulrika Engmér Sandström, gruppledare Centerpartiet Öckerö. Bild: Privat
Ulrika Engmér Sandström, gruppledare Centerpartiet Öckerö. Bild: Privat

Nuvarande gruppledaren Ulrika Engmér Sandström som gick med i partiet 2016 berättar att man just nu lägger upp strategin för 2022. Hon lyfter fram brofrågan, granstriderna och skolfrågan som de viktigaste för partiet i den lokala politiken.

– Vi vill inte ha någon bro, utan andra lösningar. Och när det kommer till granfrågan så vill vi komma bort från det destruktiva. Det har varit mycket förstörelse har det senaste, kopplat till granstriden.

Inte självklart med allianssamarbete

I skolfrågan värnar Centerpartiet de mindre skolorna på öarna, som skolorna på Rörö, Hälsö och Fotö. En annan svår fråga för alla partier i Öckerö är hur kommunen ska utvecklas samtidigt som den unika miljön inte går förlorad.

– Vi har ju begränsat med mark, säger Ulrika Engmér Sandström.

Partiledaren Annie Lööf ser stora möjligheter för partiet att växa på Öckerö.

– Det är glesbygd, med småföretag och en miljö där miljöfrågorna är viktiga. Det finns gott om typiska Centerfrågor att driva här, säger hon.

LÄS MER: Omtvistad ö-förbindelse en fortsatt vattendelare

Öckerö är av tradition ett borgerligt och konservativt fäste. Kristdemokraterna är det största partiet i kommunpolitiken och styr i dag kommunen tillsammans med Moderaterna och Liberalerna.

Men det är inte självklart för de lokala centerpartisterna att de ska ingå i ett lokalt allianssamarbete om partiet tar sig in i fullmäktige efter valet nästa höst.

– Vi vill inte binda oss vid en allians, utan ser hellre ett samarbete i sakfrågor. Det enda parti vi inte kan tänka oss att samarbeta med är SD.

LÄS MER: Lööfs krav på M och KD – stäng dörren till SD

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.