Carlsberg.
Carlsberg.

Carlsbergs bakterie ger brist i butikerna

ANNONS
|

För tre veckor sedan återkallade Carlsberg Sverige tusentals 33-centiliters ölburkar, av märkena Carlsberg 3,5 procent och Pripps Blå 2,2 och 3,5 procent (med bästföredatum i slutet av februari eller början av mars).

Skälet var att ölet i en del burkar luktade ruttna ägg. Dock var det ingen hälsofara att dricka ölet, om nu någon till äventyrs fick för sig att göra det efter den första luktchocken. Förklaringen var att ölet hade infekterats av en ölbakterie, ett obehagligt fenomen som är väl känt i branschen.

– Bakterien är lurig, den uppträder sporadiskt och tar tid på sig att utvecklas, säger Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

ANNONS

Visserligen har bryggeriet kunnat härleda bakterieangreppet till just burklinjen i Falkenberg, men däremot har man inte det tydliga svaret på varför det hände.

– Men vi har vidtagit en rad åtgärder som extra rengöring och ytterligare kvalitetskontroller, säger Henric Byström.

Det är just kvalitetskontrollerna som får en följdverkan för bryggeriets leveranser.

– I normala fall går våra produkter snabbt ut i handeln, men nu håller vi allt burköl i lager i två veckor för att göra ytterligare kvalitetskontroller, säger Henric Byström.

Bryggeriet vill alltså förvissa sig om att inte mer illaluktande öl kommer ut på marknaden, och därför håller man ölet i vad som närmast kan beskrivas som karantän. Två veckor bedöms som tillräckligt för att efter stickprovskontroller kunna blåsa faran över och med all säkerhet kunna konstatera att ölet inte luktar illa.

Men detta innebär försenade leveranser.

– Vi vill kunna leverera öl till kunderna i rätt tid 365 dagar om året. Men det går inte just nu, säger Henric Byström.

En del burköl från bryggeriet i Falkenberg har alltså tagit slut på sina håll i handeln, i väntan på försenade leveranser.

– Men naturligtvis hoppas vi snarast möjligt kunna leverera som vanligt igen, säger Henric Byström.

Men det är osäkert när detta inträffar, eftersom det fortfarande pågår ett utrednings- och analysarbete för att fastställa vad det var i produktionen som gjorde att ölbakterien fick fäste.

ANNONS

I väntan på det beskedet vill bryggeriet behålla den noggrannare kvalitetskontrollen, men uppger inte om man därigenom fångat in mer infekterat öl.

ANNONS