Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Gustav har inte velat äta på länge. Därför var hans pappa Daniel Sletteberg Loveryd lättad när sonen satt flera minuter med en isglass häromdagen. Bild: Privat
Gustav har inte velat äta på länge. Därför var hans pappa Daniel Sletteberg Loveryd lättad när sonen satt flera minuter med en isglass häromdagen. Bild: Privat

Cancersjuka Gustav vann över covid-19

De senaste veckorna har treåriga Gustav kämpat mot både leukemi och covid-19 samtidigt. Igår blev han friskförklarad från det sistnämnda – till familjens stora lättnad.
– Han är överlycklig över att vara tillbaka på sin vanliga avdelning. Igår kväll sprang han omkring, spelade innebandy och åkte trampcykel, säger pappan Daniel Sletteberg Loveryd.

Det har gått drygt tre veckor sedan treåriga Gustav från Alingsås testades positivt för covid-19. Sedan dess har han varit isolerad hemma. De gånger han varit på sjukhuset har han behövt stanna på sitt rum och möta vårdpersonal i full skyddsutrustning. Hans cellgiftsbehandling har också blivit uppskjuten.

Därför var det en lättnad när familjen igår fick beskedet att Gustavs senaste coronatest var negativt.

– Det är skönt att kunna släppa lite på restriktionerna. Nu kan han följa med och handla och hämta syskonen på skolan. Det har vi inte vågat tidigare, han har fått sitta kvar i bilen, säger Daniel Sletteberg Loveryd.

LÄS MER: Gustav kämpar mot cancer och covid-19 samtidigt

Gustav får näring och mediciner via en sond, men nu har han börjat smaka på mat igen. Bild: Privat
Gustav får näring och mediciner via en sond, men nu har han börjat smaka på mat igen. Bild: Privat

"Han är överlycklig"

Så fort beskedet kom fick Gustav flytta tillbaka till sin vanliga avdelning. Där finns ett lekrum och långa korridorer att springa i.

– Han är överlycklig över att vara tillbaka på avdelningen. Igår kväll sprang han omkring, spelade innebandy och åkte trampcykel, säger Daniel Sletteberg Loveryd.

Ett annat framsteg är att Gustav börjat intressera sig för mat igen. Tidigare har han slängt iväg allt man har serverat honom. Igår hoppade han ner från sjukhussängen och norpade några pastabitar från pappans tallrik.

LÄS MER: De är hjältarna på IVA – sjukvårdens sista utpost

– Det var fantastiskt. Han fick en glass igår och satt med den i säkert fem minuter. I morse drack han ett glas apelsinjuice. Det kan mycket väl vara så att han inte känt någon lukt och smak på länge, säger Daniel Sletteberg Loveryd.

Nu är Gustav är tillbaka på sin vanliga avdelning och slipper möta personal i "rymddräkt". Bild: Privat
Nu är Gustav är tillbaka på sin vanliga avdelning och slipper möta personal i "rymddräkt". Bild: Privat

Kampen mot cancern fortsätter

Trots det glada beskedet går Gustav fortfarande en tuff kamp mot sin leukemi som han haft sedan oktober 2019. Nu sätter den tunga cellgiftsbehandlingen igång igen. Läkarna har också upptäckt ett blåsljud på hans hjärta som de undersöker just nu.

– Därför ligger vi fortfarande inne på sjukhuset. Idag ska de göra EKG och ultraljud.

De senaste veckorna har trebarnsfamiljen behövt leva ett mycket begränsat liv med få sociala kontakter. Nu är Daniel Sletteberg Loveryd lättad över att vardagen kan bli lite mer som vanligt igen.

– Barnen får såklart inte leka med kompisar som är sjuka, men vi behöver inte vara lika försiktiga som tidigare. Innan var det bara totalnej.

Ljusglimtar i krisen

I kristider dominerar de dystra nyheterna flödet men det händer också saker som ger hopp. För att uppmärksamma detta publicerar Göteborgs-Posten varje dag minst en positiv nyhet under vinjetten Ljusglimtar i krisen.

Följ gärna taggen Ljusglimtar i krisen för att få de senaste positiva nyheterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.