Cancerdiagnos dröjde sju månader

På Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan fick en patient vänta i sju månader på cancerdiagnos. Sjukhuset har nu tagit in hyrläkare, då de menar att brist på läkare var orsaken till den långa väntetiden.

Patienten fick en remiss på sin vårdcentral till kirurgmottagningen, för att undersöka tjocktarmen, skriver GT. Efter sju månader kallades patienten till undersökningen, som egentligen skulle ha gjorts inom två till fyra månader. Vid besöket konstaterades tjocktarmscancer och efter operation anmäldes den långa väntetiden till lex Maria av sjukhuset.

Vårdcentralen som utfärdat remissen borde ha påskyndat remissen när patienten inte undersökts inom den givna tidsramen, konstaterar Inspektionen för vård och omsorg (IVO). De menar även att bristen på specialistläkare, som orsakade de långa väntetiderna på sjukhuset borde ha åtgärdats. IVO ser allvarligt på händelsen då försenade diagnoser av den här sorten kan medföra allvarliga vårdskador.

Älvsborgs Länssjukhus har nu infört nya rutiner som ska minska risken för långa väntetider, och även tagit hjälp av bemanningsläkare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.