Mölndal fick 28 miljoner. Plåtslagaren Kamil Riba arbetar i Mölndals centrum där det just nu byggs 600 nya bostäder. Bild: Kajsa Sjölander
Mölndal fick 28 miljoner. Plåtslagaren Kamil Riba arbetar i Mölndals centrum där det just nu byggs 600 nya bostäder. Bild: Kajsa Sjölander

Byggmiljonregn över Västsverige

I dag landar sammanlagt 215 miljoner kronor på kontona hos Göteborg och nio kranskommuner. Byggbonuspengarna ska generera fler bostäder, men en del är kritiska till den statliga miljardsatsningen.

ANNONS
|

Göteborg kammade hem mest byggbonus, 131 miljoner kronor för drygt 3 300 bostäder. Hur kommunerna använder stimulanspengarna som betalades ut i veckan lägger sig staten inte i.

Kungsbacka kommun sökte byggbonus för 573 bostäder och får nu drygt 15 miljoner kronor från Boverket. Kommunalrådet Fredrik Hansson (C) välkomnar tillskottet i kommunkassan, men anser att pengarna hade kunnat användas på ett bättre sätt.

– Visst kostar det att expandera, men rent principiellt tycker jag att byggbonusen är fel. Vi har stora ambitioner att bygga i Kungsbacka ändå och det finns bättre sätt att använda skattemedel på, säger han.

ANNONS

I Mölndal är inställningen till byggpengarna en annan. Kommunalrådet Stefan Gustafsson (S) menar att de 30 miljonerna underlättar för Mölndals framtida expansion.

–Vi har tagit en del pengar från den gemensamma kommunkassan för att kunna öka byggtakten här i Mölndal. Nu kan vi betala tillbaka dit, säger han.

Under de kommande åren förutspås kommunernas intäkter minska. Staffan Sjöberg som är administrativ chef i Mölndal säger att det finns en hel del hål att stoppa miljonerna i.

–När vi blir fler invånare måste vi bygga nya skolor, förskolor och erbjuda mer kommunal service, så bonuspengar är så klart välkommet, säger han.

Sammanlagtbetalade Boverket i veckan ut 1,85 miljarder kronor ut till 111 av landets 290 kommuner. Varför bara knappt än hälften av kommunerna ansökt om byggbonusen har Boverket inte analyserat.

Tre av de sökande kommunerna blev utan bonus. Två på grund av att ansökan inte kom in i tid och den tredje eftersom kommunen saknade en aktuell översiktsplan. Avsaknad av översiktsplan var även anledningen till att bland annat Bollebygds kommun inte ansökte om stimulanspengarna.

Fakta: Byggbonusen

111 av landets 290 kommuner har nu fått dela på 1,85 miljarder kronor i stadsbidrag för ökat bostadsbyggande.

Årets byggbonussatsning ska sammanlagt generera nästan 50 000 nya bostäder.

Kommun Bidrag:

Göteborg: 131,2 mkr

Mölndal: 28 mkr

Kungsbacka: 15,3 mkr

Kungälv: 12,9 mkr

Lerum: 7,1 mkr

Ale: 6,6 mkr

Härryda: 4,2 mkr

Partille: 6 mkr

Stenungsund: 3,4 mkr

Totalt: 215 miljoner kronor

ANNONS