Skanska nya hem och Tornstaden vill att Mölndal stad ersätter dem för kostnaderna de har haft för arbetet med detaljplanen över Västra Balltorp.
Skanska nya hem och Tornstaden vill att Mölndal stad ersätter dem för kostnaderna de har haft för arbetet med detaljplanen över Västra Balltorp.

Byggjättar kräver Mölndal på sex miljoner

ANNONS
|

– Vi kommer att säga att det inte finns någon grund för detta, säger Hans Bergfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.

GP har tidigare skrivit om konflikten mellan kommunen och byggbolagen. 2007 ingick Mölndals stad ett samarbetsavtal med byggbolagen Skanska nya hem, Tornstaden och Mölndalsbostäder för att utarbeta en detaljplan för det aktuella området i Västra Balltorp, där det i dag ligger en motocrossbana.

Bolagen förväntade sig få köpa marken och förverkliga planen, men för ett knappt år sedan skrev staden istället på ett exploateringsavtal med Veidekke AB.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det kan inte vara stadens mening, att bedriva sina samarbeten med näringslivet på det här sättet, sa Jan Edlund, vd för Tornstaden, till GP i december.

ANNONS

Och i ett brev till staden kräver nu Skanska Nya Hem och Tornstaden att Mölndals stad ska ersätta dem för kostnaderna de har haft under arbetet med detaljplanen, totalt sex miljoner kronor. Kommunala Mölndalsbostäder ställer sig inte bakom kravet.

I brevet anklagas kommunen för att ha begått kontraktsbrott. Det står att bolagen "upplever stadens agerande högst oetiskt och i strid med tillvägagångssättet vid kommunala markanvisningar och den praxis som utvecklats i samband därmed".

Men Hans Bergfelt (M) håller fast vid att Mölndals stad agerat på ett korrekt sätt.

–Frågan är inte ny, de har redan tidigare uttryckt att de tycker att de skulle få förvärva området. Vi har avvisat det tidigare. De har haft exklusiv förhandlingsrätt men inte kommit i mål med staden.

Bolagens bud var inte marknadsmässigt och det hade varit omöjligt och i strid med gällande lagstiftning om området inte hade sålts till marknadsvärde, anser Hans Bergfelt.

De har tidigare sagt att det kan bli fråga om en stämning?

ANNONS

– Det har jag inga synpunkter på. De får bestämma om de tycker att de har skäl att stämma Mölndals stad. Staden kan liksom inte sälja mark lägre än marknadspriset. Det är inte möjligt, säger Hans Bergfelt.

Bakgrund: Marktvisten i Balltorp

Avtalet gäller mark i Balltorp där omkring 200 bostäder planeras. Detaljplanen har vunnit laga kraft, men Mölndals stads tidigare samarbetspartners i form av Skanska nya hem och Tornstaden vill ha ersättning sedan staden valt att sälja marken till ett annat byggbolag –Veidekke. I dag finns i området en motocrossbana och en crossklubb vars medlemmar kommer att avvisas så snart ett bygge startar.

ANNONS