Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Byggen – källan till vattenfelet

I vissa delar i Partille levererades inget tjänligt vatten under fem veckor, men någon kompensation blir det inte. Orsaken går inte att definitivt peka ut, närmare än något av flera pågående byggprojekt.

Det var troligtvis på en ledningssträcka i centrala Partille som dricksvattnet förorenades, men längre än så kommer inte kommunen i sin utredning.

– Vi har flera byggprojekt på gång med nya ledningssträckor som kopplat in sig vid olika tillfällen. Men det går inte att fastslå vilken åtgärd som orsakat föroreningen. Däremot har vi kunnat utesluta bland annat åvatten och avloppsvatten. Det finns heller inget främmande föremål i ledningen, säger samhällsbyggnadschefen Jörgen Hermansson.

En intern utredning ska nu bland annat ge svar på hur krisberedskapen fungerade och hur en sådan situation kunde uppstå.

Varken företagare eller privatpersoner får någon kompensation för det otjänliga vattnet, något som GP kunde berätta för drygt två veckor sedan.

– VA-kollektivet får inte gå med vinst eller förlust. Om vi får extra utgifter måste vi höja taxan. Dessutom har vi ett regelverk, som slår fast att det kan bli uppehåll i vattenleveransen, säger Jörgen Hermansson.

För att vara på den säkra sidan har man kollat med bland annat Lilla Edet och Tjörn. Ingen av dessa kommuner har betalat ut kompensation vid liknande situationer.

I Partille finns ett dokument som ger kommunen rätt att avbryta vattenleverans då man finner det nödvändigt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.