Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Paret Wictoria Insulan och Fredrik Lundkvist har skapat ett antal klättringsleder vid Lilla Långevik i Lysekil. Nu har de cirka 50 fasta säkringsbultar som satts upp slagits ner.

Bultsabotage på klättringsled i Lysekil

Satsningen på att skapa ett antal klätterleder vid Lilla Långevik i Lysekil kostade 25 000 kronor och ett 50-tal klättringsbultar sattes upp. Nu har bultarna slagits ner av en okänd klättrare som inte tycker att fasta bultar ska få finnas i klätterleder. Nu blir bultbråket en fråga för Svenska klätterförbundet.

– Syftet med denna satsning är att skapa ett antal klättringsleder för personer som inte har någon större erfarenhet av att klättra i berg och som vill prova på detta, säger Fredrik Lundkvist, företagare och politiker i Lysekils kommun. Det handlar om ett berg som inte intresserar mer erfarna klättrare. Denna information har vi fått efter kontakter från företrädare för föreningen Bohusklättrarna.

Fredrik Lundkvist och sambon Wictoria Insulan är aktiva i nätverket Lysekil - staden vi havet som arbetar med att utveckla turismen på olika sätt. Att skapa vandringsleder som hänger samman med platser där det går att klättra är en av flera saker som nätverket jobbar med.

Satsningen på att göra ett antal permanenta klättringsleder vid Lilla Långevik har väckt ont blod i vissa klättrarkretsar i Bohuslän. När bultarna satts upp dök det upp hot på vissa hemsidor. Det visade sig att det handlade om mer än hot. För några dagar sedan var den en klättrare i Lilla Långevik och slog ner samtliga säkringsbultar. Händelsen är polisanmäld.

– Bultarna är förstörda och går inte att använda, säger Wictoria Insulan. Vi måste börja om från början om vi ska kunna återskapa de fasta klättringslederna i Lilla Långevik.

Enligt Fredrik Lundkvist handlar detta om en konflikt mellan de klättrare som sysslar med äventyrsklättring där man slår in kilar i berget under klättringen. Och de klättrare som föredrar sportklättring som innebär att man tar sig upp för ett berg där det redan finns säkringsbultar.

– Men det är markägaren, i detta fall kommunen, som bestämmer.

Jacob Sternius är förbundssekreterare i Svenska Klätterförbundet och känner till bultkonflikten i Bohuslän.

– Denna konflikt handlar om att det satts upp ett antal fasta bultar i en klippa i Lysekil i syfte att underlätta för nybörjaraktiviteter och kurser. En del av klättrarna är emot detta eftersom en sådan tradition saknas i Bohuslän. Det finns bland annat en oro över att detta kan bli början på att fler leder får fasta bultar. Vi ska ta upp detta på ett möte i klätterförbundets styrelse och mötet kommer troligen att leda till någon typ av uttalande. Jag vill också nämna att konflikten i Bohuslän i första hand är en konflikt mellan ett antal enskilda individer.

FAKTA: KLÄTTRING I LYSEKIL

Det finns många bra ställen att klättra på i Lysekils kommun och det är till och med så att ett antal klättrare valt att flytta till Lysekils kommun på grund av närheten till bra bergsklättring. Det finns flera platser i Lysekil, Lyse, Brastad, Brodalen och Hallinden som lockar klättrare från både Sverige och andra länder.

I Hallinden finns det en led som är 70 meter. Det finns flera möjligheter att lära sig klättra om man bor i Lysekil, ett flertal klätterkurser ordnas med jämna mellanrum. Säsongen för klättrare sträcker sig från mitten av Mars fram till slutet av oktober.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.