Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är eftermiddag klockan 15 fullt av barn och ungdomar som spelar tennis vid Aspens strand. Isac Lundstedt slår en backhand och Liam Novak tittar på. Bild: Martina Liljedahl

Budgetmodell av tennishall föreslås vid Aspen

Först skulle tennisklubben köras bort. Nu ser det trots allt ut att bli en ny tennishall vid Aspen. Men Lerumsalliansen kräver att den inte får kosta mer än 35 miljoner kronor.

Lerums kommun ska utreda en ny tennishall vid Aspen. Men det blir en budgetvariant då Lerumsalliansen bara avsätter 35 miljoner kronor.
Beskedet att en förstudie ska inledas är ändå efterlängtat hos Lerums Tennis som kommer tvingas lämna den nuvarande hallen till följd av ett planerat bostadsbygge vid Aspen strand.
– Vi är egentligen inte intresserade av att flytta, men måste vi så kräver vi en ersättningshall och hyra till rimliga villkor, säger Sven-Arne Christiansson, ordförande i Lerums Tennis. Den nuvarande anläggningen byggdes 1981-1982 av medlemmarna själva för tre miljoner kronor, varav en miljon samlades in ideellt.

När kommunen 2017 meddelade att klubbens arrende skulle sägas upp omgående och en ny hall erbjudas i Stenkullen i stället blev protesterna starka. Men politikerna svängde.
– Det hade varit vansinne rent ekonomiskt och miljömässigt. Här vid Aspen har vi fem skolor inom upptagningsområdet och många yngre går hit själva efter skolan till träningarna som börjar vid tre, säger Sven-Arne Christiansson.
Klubben har 600 medlemmar varav 320 aktiva i barn- och ungdomsverksamheten.
– Det är fina banor här, men det vore kul att testa på en ny anläggning, säger Soul Nauclér, en av de lovande juniorspelarna.

Förvaltningen hade äskat 55 miljoner till en ny hall, men Lerumsalliansen avsatte bara 35 miljoner i budgeten för 2019. Ett beslut som kommunstyrelsens arbetsutskott stod fast vid i veckan trots att förvaltningen bedömt att den prislappen kommer att medföra ökade kostnader för drift – och eventuellt medföra framtida risker. 
Kommunen kommer enligt förvaltningen bli tvungen att ge avkall på en rad saker som trafikutredning, dagvattenutredning, gestaltning, antalet tennisbanor och cykelställ.

Sven-Arne Christiansson, ordförande för Lerums tennis vill uppmana till eftertanke.
– Jag hoppas att kommunen tänker till här och tar tillfället i akt och skapar ett riktigt bra sportcenter. Med 1 500 nya invånare här kommer det ju vara hur attraktivt som helst.
Han tycker det borde finnas banor för paddel och badminton i samma anläggning. Om det skulle bli färre tennisbanor än dagens fyra inomhus blir det enligt honom och tränaren Kalle Johnson omöjligt att anordna så stora tävlingar som klubben gör idag, vilka lockar såväl nationella som internationella spelare. Dessutom skulle det vara svårt att få ekonomi i verksamheten.

Alexander Abenius (M) är kommunstyrelsens ordförande i Lerum. Han förklarar varför den styrande alliansen föreslår alternativet för 35 miljoner kronor. 
– Vad det här får för konsekvenser får vi vänta med att diskutera tills förstudien är klar. Den ekonomiska situation som kommunen befinner sig i gör att vi kan lägga 35 miljoner. Vi ska göra det här så bra som möjligt efter de önskemål som finns och de förutsättningar som vi har, säger han.
Lerums kommun skulle ha sagt upp tennisklubbens arrende i december 2018. Så skedde inte och nu löper det på i fem år till. Men enligt kommunen kommer det ändå ta tid innan bostadsbygget nått så långt liksom att projektera och bygga en tennishall.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.